Linkovi

Vlada RS stavila van snage odluku o materijalnoj pomoći haškim optuženicima


Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske uputili su danas međusobne optužbe zbog neusvajanja entitetskog budžeta za 2006.godinu. Istovremeno,Vlada Republike Srpske koja od juče i zvanično nema većinsku podršku u parlamentu, je na današnjoj sjednici stavila van snage odluku o materijalnoj pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama.

Neusvajanje budžeta Republike Srpske i Federacije potvrđuje da se izvršna vlast na svim nivoima delegitimisala. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine B i H, Nikola Špirić ocjenjujući to političkim kriminalom poručujući da bi se izvršne vlasti trebale povući dok bi izbori na svim nivoima, po njemu, bili najbolje moguće rješenje.

I direktor Direkcije PDP-a, Igor Crnadak je istakao da aktuelna Vlada nema podršku te da je povlačenje budžeta iz procedure dovelo do neodržive situacije na duže vrijeme. On je naglasio da PDP neće pokrenuti inicijativu za formiranje nove Vlade već da bi to trebao učiniti SNSD, Milorada Dodika. Crnadak je, takođe, saopštio da su predstavnici PDP-a nakon jučerašnjeg uskraćivanja podrške budžetu, odnosno,Vladi izloženi prijetnjama,ucjenama i uvredama i najavama odmazdi i osvete predsjednika Vlade Pere Bukejlovića. Međutim,u Vladi Republike Srpske su danas demantovali ove navode ali su potvrdili da je premijer Bukejlović održao sasatanak sa desetak članova PDP-a koji su zaposleni u Vladi ne navodeći detalje.

Inače, Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici, između ostalog, stavila van snage odluku o materijalnoj pomoći licima iz ovog entiteta koja se nalaze u pritvoru Haškog tribunala i njihovim porodicama. Ova odluka je donesena 22. decembra a stavljena je van snage zbog velikog pritiska brojnih nevladinih organizacija i javnosti, potvrdila je šef Vladinog Biroa za odnose s javno]ću Cvijeta Kovačević.

XS
SM
MD
LG