Linkovi

Austrija zamalo predsjedavanje EU započela skandalom


Takoreći, nekoliko sati prije nego što će preuzeti predjsjedavanje Evropskom Unijom, Austrija ima sva šanse da svoj šestomjesečni mandat započne sa
skandalom- tako se, naime, u Briselu tumači nedavno postavljena umjetnička izložba u Beču, na kojoj su izloženi goli modeli francuskog predsjednika Jacques Chiraca, britanske kraljice Elizabethe, američkog predsjednika Busha. To nije sve- i poster žene raširenih nogu i sa donjim rubljem u bojama evropke zastave, izazvao je proteste evropskih medija i političara, koji su tražili hitno skidanje spornih eksponata.

Izložba je trebala predstavljati obilježavanje 75 godina austrijske nezavisnosti i 10 godina njenog člansva u EU-, a sačinili su je 75 mladih umjetnika iz cijele Evrope.

Sudeći prema posljednjim vijestima koje iz Beča dolaze u Brisel, skandal će biti izbjegnut u posljednjem trenutku- "najprovokativniji eksponati će biti uklonjeni, mada organizatori brane cjelokupni koncept izložbe, zamišljene kao "protest protiv globalizacije" i slobodu umjetničkog izraza.

Sami predstavnici Austrije u centru evropskih institucija se nadaju da ova epizoda neće pokvariti start njihovog predsjedavanja Unijom, za koje obećavaju da će biti obilježeno "više djelovanjem, a manje govorima".

Kada je riječ o BiH i Zapadnom Balkanu, najavjuje se snažna podrška procesu pregovora Sarajeva sa Briselom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao putu ka prvom ugovornom odnosu zemlje sa EU.
Za Balkan se vjeruje da će opšta tendencija približavanja Evropi stabilizovati zemlje i područje, te učiniti ga boljim mjestom za život.

XS
SM
MD
LG