Linkovi

Krvavi epilog protesta izbjeglih Sudanaca u Kairu


Najmanje 10 lica ubijeno je noćas pred zoru u Kairu kad je egipatska policija nasilno prekinula tri mjeseca dug protest izbjeglih Sudanaca koji su zahtijevali da budu raseljeni u neke druge zemlje.

Specijalne policijske snage upale su u improvizovano šatorsko naselje u kojem su Sudanci živjeli, nakon što su satima pokušavale da drugim načinima rastjeraju demonstrante.

Reporter Glasa Amerike koji se nalazio na licu mjesta izvijestio je da su policajci štapovima i pendrecima tukli izbjeglice, uključujući žene i djecu.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je smrt deset ljudi uzrokovana nekontrolisanim pokretima gomile, ali izvještač Glasa Amerika kaže da nikakve pokrete mase nije vidio.

Oko 2 hiljade sudanskih izbjeglica postavilo je svoj privremeni logor u jednom bogatijem dijelu Kaira, kako bi od UNHCR-a, čije je sjedište u blizini, zahtijevali da ih preseli u neku drugu zemlju.

Medjutim, ta UN-ova agencija navodi da izbjeglice namaju pravo da budu preseljene u drugu zemlju. UN-ov visoki komesar za pitanja izbjeglica, Antonio Guterres izjavio je da je šokiran i veoma rastužen noćašnjim incidentom u Kairu.

XS
SM
MD
LG