Linkovi

Ahmad Chalabi preuzeo rukovodjenje iračkim Ministarstvom za naftu


Irački zvaničnici saopštavaju da je najmanje 5 ljudi ubijeno u dvije eksplozije u Bagdadu. Najmanje jednu od eksplozija uzrokovala je minobacačka granata, a nejasno je da li je druga eksplozija rezultat napada automobilom bombom ili još jednom minobacačkom granatom.

U medjuvremenu, zvaničnici potvrdjuju da je zamjenik iračkog premijera Ahmad Chalabi preuzeo rukovodjenje Ministarstvom za naftu od Ibrahima Bahr al-Uluma, koji je smijenjen sa te pozicije. Gospodin al-Ulum je za agenciju Reuters izjavio da će se žaliti što je privrmeno sklonjen sa svoje pozicije, te dodao da je to učinjeno nakon što se on usprotivio odluci vlade da naglo podigne cijene nafte.

Južnokorejski parlament je odobrio plan svoje vlade da produži vojnu misiju u Iraku, ali sa reduciranim brojem vojnika. Sa sadašnjih više od 3 hiljade korejski vojni kontingent, inače treći po veličini u Iraku, biće smanjen na oko jednu hiljadu vojnika.

Američka vojska saopštava da će u Iraku povećati broj svojih vojnika koji će raditi kao savjetnici i treneri iračkih policijskih snaga.
Sunitski Arapi, inače, žale se da često bivaju metom nasilja od strane iračkih snaga sigurnosti, koje sada kontroliraju šiitski muslimani.edd mb

XS
SM
MD
LG