Linkovi

Monitoring program administracije predsjednika Busha dobilo  neočekivani obrt


Monitoring program administracije predsjednika Busha, unutar kojeg je predsjednik odobrio elektronsko promatranje osumnjičenih terorista bez odobrenja suda, mogao bi advokatima optuženih omogućiti da dovedu u pitanje više presuda u vezi terorizma. Špijuniranje unutar Sjedinjenih Država po odobrenju Bijele kuće, dobilo je posljednjih dana ove godine, neočekivani obrt.

Advokati optuženih za terorizam tvrde da su podaci prikupljeni protiv optuženih nelegalni, pa prema tome i dokazi po kojima su osudjeni.

Seifullah Chapman služi kaznu od 65 godina zatvora osudjen za zavjeru vodnjenja rata protiv Sjedinjenih Država. Njegov advokat, John Zwerling kaže da je njegov klijent osudjen na osnovu evidencije prikupljene tajnim snimanjem, i želi da se slučaj raspusti.

John Zwerling, advokat:
Razlog za to je prevazilaženje ovlasti i zloupotreba vlasti ove administracije, njihova arogancija i nepoštivanje Ustava.

I advokat David Smith traži federalnu obnovu procesa za njegovog klijenta, Lymana Farisa, vozača kamiona iz Ohia, osudjenog na 20 godina zatvora zbog namjere da u zrak digne Brooklynski most u New Yorku.

David Smith, advokat:
Ja i dalje vjerujem da je taj program bio nezakonit jer vlada za njega nije pribavila odobrenje Kongresa.

Ostali slučajevi u vezi terorizma na koje bi mogle stići žalbe po istoj osnovi uključuju Lackawanna Six, osudjene za podršku al-Qaide, i Portland Seven, osudjene za pomaganje Talibanima u Afganistanu.

Zvaničnici Bijele kuće su odbacili pravne primjedbe advokata, rekavši da oni jednostavno traže put da svoje klijente izbave iz zatvora.

Expret za medjunarodno pravo Ruth Wedgewood kaže da je to poznat sukob u vrijeme rata.

Ruth Wedgewood, expert za medjunarodno pravo:
Sadašnja situacija predstavlja klasičan slučaj sukoba privatnosti, našeg uobičajenog, svakodnevnog osjećaja privatnosti i potrebe za obavještajnim podacima i sigurnosti.

Jonathan Turley, profesor prava na George Washington Univerzitetu kaže da vlada ne bi trebala koristiti upitnu evidenciju za osiguranje presude.

Jonathan Turley, profesor prava na George Washington Univerzitetu:
Mi sami sebi dugujemo da radimo pravilno, da pokažemo svijetu da ne stavljamo prst na terazije pravde, nego da radimo pravilno i da vlada na svojim ramenima nosi teret.

Administracija predsjednika Busha nastavlja tvrditi da su snimanja legalna i da je predsjednik djelovao u skladu sa ovlastima koje mu je dao Kongres nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. godine.

New York Times tvrdi da su e-mail poruke i telefoni hiljada Amerikanaca praćeni od Agencije za Nacionalnu sigurnost bez odobrenja tajnog suda, koje je potrebno pribaviti u skladu sa Zakonom o nadgledanju stranaca.

XS
SM
MD
LG