Linkovi

Laboratorij u BiH pomaže identifikaciju žrtava Katrine iz New Orleansa


Jedna laboratorija u BiH, izvještavaju danas američki mediji, tijesno saradjuje sa zdravstvenim radnicima i zvaničnicima u saveznoj državi Louisianna na identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava uragana Katrina.

Laboratorija Medjunarodne komisije za nestale osobe, osnovana nakon rata u BIH, radi na testiranju uzoraka koštanog tkiva žrtava, kako bi formirala njihove genetske odnosno DNK profile koje će zatim zdravstveni radnici u Louisianni uporediti sa DNK preživjelih članova porodica žrtava. U uraganu Katrina stradalo je, prema potvrdjenim podatcima, više od hiljadu i 300 ljudi.

Zvaničnici laboratorije kažu da dobijanje genetskog profila iz ostataka koštanog tkiva predstavlja mnogo teži zadatak nego kada se mogu koristiti druge tjelesne supstance, poput pljuvačke ili krvi.

Medjutim, veličina i opremljenost laboratorije, kao i iskustvo stečeno u identifikaciji žrtava rata u BiH, kažu - čini tu laboratoriju jednom od najsofisticiranijih u svijetu.

Ista laboratorija je takodje veoma pomogla u identifikaciji žrtava terorističkog napada na New Yorku 2001. godine i, prošle godine, identifikaciji žrtava razornog tsunamija u Indijskom Okeanu.

XS
SM
MD
LG