Linkovi

2005 - Sjećanje na one koji su nas napustili 


Tradicionalno je kraj godine vrijeme osvrta na godinu koja ističe i značajne ljude koji su nas u toj godini napustili. O nekima koje smo dobro znali i koji su ostavili značajan trag prije nego su nas napustili u narednoj priči iz Glasa

Posljednjih 25 godina, papa Ivan Pavao Drugi je bio na čelu Rimo-katoličke crkve. Poznat kao papa koji je najviše putovao, on je posjetio 120 zemalja. Rodjen kao Karol Wojtyla u Poljskoj, papa je bio značajan saveznik pokreta Solidarnost 1980-tih, znatno je doprinjeo padu komunizma. Preživio je atentat i oprostio atentatoru. Bio je otvoren i konzervativan. Posljednjih godina je patio od više bolesti, ali je nastavio da radi. Njegova odlučnost i dostojanstvo u teškim vremenima od mnogih su vidjeni kao hrabrost. Imao je 84 godine kada je umro.

Senator Eugen McCartthy je bio predsjednički kandidat, ali nikada nije dobio nominaciju svoje partije. Medjutim, u jendom je trenutku njegov uticaj na američko predsjedništvo bio izuzetno velik. Osjećajući rastuću nepopularnost Vijetnamskog rata, senator McCarthy je 1968 godine stao sa mnogim mladim Amerikancima, i mada nije nikada nominiran za predsjedničkog kandidata svojom je popularnošću uticao na odluku predsjednika Lyndona Johnsona da se povuče.

Lyndon Johnson:Ja neću tražiti i neću prihvatiti nominaciju moje partije za još jedan mandat kao vaš predsjednik.

Robert Kennedy je ušao u utrku, ali je ubijen. Podpredsjednik Hubert Humphrey je postao kandidat Demokrata na poznatoj partijskoj konvenciji zapamćenoj po obračunu policije i anti-ratnih demonstranata na ulicama Chicaga. Humphrey je poražen od republikanca Richarda Nixona, koji je kasnije prisiljen da podnese ostavku.

Arthur Miller je poznat kao pisac drama. Tokom 1940-tih i 50-tih osvojio je nagrade za svoje drame Al My Children i The Crucible. Njegova nezaboravna kreacija bio je uspjeha gladni lik Willya Lomana, u njegovoj Pulitzerovom nagradom nagradjenoj drami Death of Salesman. Arthur Miller je umro u 89 godini života.

Prije 50 godina, u rasno podjeljenom okrugu Motgomery, u Alabami, Rosa Parks, je odbila da u autobusu ustupi sjedište bijelcu. Njeno hapšenje je širom Amerike podstaklo pokret za gradjanska prava, borbu u kojoj je ona istrajala do zadnjeg dana. Gospodja Parks je nagradjena Kongresnom Zlatnom medaljom.

Komičar Richard Pryor se takodjer na svoj način borio protiv rasizma... Bio je televizijska zvijezda 1970-tih, 80-tih, prije nego su ga drogiranje i zdravsteni problemi usporili, ali je za mnoge ostao jedan od najboljih komičara, sa bogatim spektrom Afro-Američkog humora. Richard Pryor je umro ove godine u 65 godini života.

Sa svojom enciklopedijskom memorijom i izgledom filmske zvijezde, rodjen u Kanadi Peter Jennings, je bio otac radio izvještavanja, voditelj i urednik TV vijesti. Gospodin Jennings je uživao da radi kao dopisnik iz inostranstva, ali će ga se tv gledatelji najviše sjećati kao voditelja Svjetskih vijesti na tv mreži ABC, što je radio 22 godine.Za mnoge je njegov miran, i osiguravajući glas uljevao razum i povjerenje. Jennings je umro u augustu od raka pluća.

XS
SM
MD
LG