Linkovi

Ukinuto Ministarstvo Republike Srpske


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj sjednici u Banjaluci amandmane na entitetski Ustav kojim se nadležnosti odbrane prenose na nivo Bosne i Hercegovine. Time je, praktično, ukinuto Ministarstvo odbrane Republike Srpske a u entitetskoj Vladi je uvedena funkcija ministra bez portfelja umjesto ministra odbrane.

Danas usvojenim amandmanima na Ustav Republike Srpske nadležnosti iz oblasti odbrane se i zvanično prenose na državni nivo a institucije ovog entiteta i predsjednik ubuduće neće imati ovlaštenja da obavljaju bilo kakve poslove iz oblasti odbrane. Ujedno, Republika Srpska više nema ovlaštenja da donosi zakone koji se bave pitanjem organizovanja vojske.

Odlučili su ovo dvotrećinskom većinom glasova poslanici Narodne Skupštine na današnjem zasijedanju parlamenta, koje se održava u Banjaluci.

Ujedno, usvojeni su i zakoni o prestanku važenja zakona o odbrani i vojsci Republike Srpske koji stupaju na snagu 1.januara 2006.godine kada se i zvanično ukida funkcija ministra odbrane ovog entiteta.

Zbog toga je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima kojim se u entitetsku Vladu uvodi funkcija ministra bez portfelja koji će obavljati određene poslove koje mu naloži predsjednik Vlade. Iako je bilo prijedloga da se uvede neko novo ministarstvo ove inicijative nisu dobile dovoljan broj poslaničkih glasova. Inače, ovim zakonom se održava nacionalni balans u entitetskoj Vladi u kojoj 8 ministara treba biti srpske nacionalosti.

Današnje ustavne amandmane i odgovarajuće zakone prihvatili su i delegati u Vijeću naroda Republike Srpske čime su stvorene sve pretpostavke da od 1.januara počne primjena Zakona o o odbrani Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG