Linkovi

Nema potrebe za obnavljanjem izbora u Iraku


Predstavnik Ujedinjenih Naroda koji je rukovodio timom posmatrača na nedavnim iračkim parlamentarnim izborima, Craig Jenness, izjavio je novinarima u Bagdadu da smatra da su izbori bili vjerodostojni i da nema potrebe za obnavljanjem glasanja. On je naglasio da je proces glasanja bio transparentan i da su sve iračke zajednice učestvovale u izborima, uz relativno malo pritužbi na neregularnost.

Irački izborni zvaničnici kažu da će neki osporeni glasački listići biti isključeni iz brojanja, ali oni ne mogu značajno utjecati na ukupan rezultat.

Političke stranke sunitskih Arapa i stranke sekularnih Šiita tvrdile su da je izborna prevara bila širokih razmjera i zahtijevale ponovno glasanje.

U nekim sunitskim područjima i danas su nastavljene demonstracije tim povodom.

Inicijalni rezultati pokazuju da su Šiiti osvojili 130 od 275 sjedišta u parlamentu. Konačni rezultati očekuju se narednog mjeseca.

U medjuvremenu, iračke vlasti saopštile su da je najmanje 8 iračkih čuvara zatvora i zatvorenika poginulo tokom pokušaja bjekstva pritvorenika. Jedan američki vojnik je medju nekoliko povrijedjenih u tom incidentu.
edd. ov.


XS
SM
MD
LG