Linkovi

Naučnici u Kaliforniji razvili nove solarne panele


Aktivisti za zaštitu čovjekove okoline odavno propagiraju upotrebu solarne energije, za koju se smatra da nije dovoljno iskorištena. Jedan od problema u njenom korištenju je efikasnost dosadašnjih solarnih panela, a drugi je, cijena instalacije ovih uredjaja. U sunčanoj Kaliforniji nam nude neke nove solucije za oba pitanja. Amy Katz izvještava za Glasa Amerike.

Naučnici su u Kaliforniji razvili nove, vrlo tanke solarne panele. Proces proizvodnje je vrlo dug i komplikovan, ali usljed povećanja solarne energije u Kaliforniji, vjerovatno će se isplatiti.

Momentalno se u solarnim panelima akumulira tri puta više solarne energije nego je to bio slučaj 1999.-te godine. A 2004-te godine, solarni paneli i moduli, u vrijednosti od pola miliona dolara su bili razaslani svake sedmice diljem Amerike. Kako cijene fosilnih goriva rastu, zainteresovanost za alternativna goriva biće sve veća.

Istraživeči sa Kalifornijskog univerziteta Berkeley i Lawrence Berkley Narodne biblioteke, pokušavaju konstruisati vlo tanak ali i otporan panel, višestruke upotrebe koji će akumulirati više energije od postojećeg glomaznog panela. Ilan Gur je jedan od naučnika na ovom projektu.

Ilan Gur: Debljina filma nanokristala je veoma važna jer se radi o aktivnom sloju, to je aktivni materijal u novom solarnom panelu. I očigledno ako pravimo solarni panel, trebamo apsorbovati svu sunčevu svjetlost.

Rezultat je materijal sličan onome koji se koristi za pravljenje kompjuterskih čipova za DVD i CD player-e. Na taj tanki film se dodaje zagrijani metal. Takav solarni panel se tada testira da se utvrdi njegovo dejstvo kada se stavi na krov.

Paul Alivistatos je naučnik i profesor hemije koji radi na projektu. On kaže da je prizvodni proces panela sličan proizvodnji fotografskog filma, što je veoma povoljno.

Paul Alivistatos:Nadamo se da će u budućnosti ovi novi paneli biti efikasniji i jeftiniji.

On kaže da bi, ukoliko bi ovi novi paneli, koji koriste sunčevu svjetlost, bili na svakom krovu kuće, mogli obezbijediti dvije trećine električne energije u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG