Linkovi

U RS se najčešće krši pravo na rad


Ombudsmen Republike Srpske, Nada Grahovaj je danas u Banjaluci saopštila da se u ovom entitetu najviše krši pravo na rad te da je broj pritužbi na rad zvaničnih institucija i privrednih subjekata u porastu.

Institucija Ombudsmena Republike Srpske je u 2004. godini primila 4.500 primjedbi građana a u ovoj godini oko 5.200 primjedbi dok bi taj broj, prema procjenama naredne godine mogao biti i veći.

Izjavila je ovo danas u Banjaluci ombudsmen Republike Srpske, Nada Grahovac na godišnjem prijemu za novinare kome su prisustvovali i zamjenici entitetskog ombudsmena Enes Hašić i Milan Šubarić.

Prema njenim riječima najviše pritužbi građana se odnosi na povrede prava na rad i pristup informacijama dok je broj kršenja imovinskih prava u opadanju.

Nada Grahovac je istakla da, prema dosadašnjim iskustvima, institucija ombudsmena dobija sve više značaja kod običnih ljudi i zvaničnih institucija vlasti, pravosuđa i privrednih subjekata, koji se najčešće pojavljuju i kao glavni prekršioci prava na rad i drugih ljudskih prava.

Ona je najavila da će i u 2006. godini ombudsmen Republike Srpske nastaviti praksu redovnog obilaska opština,akciju Dani ombusmena u vašoj sredini i započete redovne posjete kazneno-popravnim zavodima u ovom entitetu. Ombudsmen Republike Srpske Nada Grahovac je pozvala novinare da ubuduće pridaju više pažnje problemima na koje se građani najčešće žale u cilju što efikasnije zaštite njihovih prava.

XS
SM
MD
LG