Linkovi

Libijske vlasti uhapsile osumnjičenog ubicu člana parlamenta


Libanske vlasti su uhapsile jednog sirijskog državljanina u vezi sa ubistvom antisirijski orijentiranog člana parlamenta i novinskog izdavača Gebrana Tueni-a, izvršenim 12. decembra.

Zvaničnici u Bejrutu saopštili su da je tamošnji nadležni sud naredio hapšenje Sirijca Abdel-Qadar Abdel Qadara, nakon saslušanja od strane vlasti. Hapšenje ove osobe, kažu libanske vlasti zasnovano je na telefonskim pozivima koje je on napravio svojim mobilnim telefonom prije i nakon velike eksplozije automobila bombe u kojoj je poginuo gospodin Tueni.

Ovo hapšenje je prvo u vezi sa ovim slučajem, koji je, medjutim, bio tek najnoviji u lancu bombaških napada na antisirijski orijentirane novinare i političare.

Liban je bezuspješno nastojao da i te napade uključi u istragu koju su Ujedinjeni Narodi poveli u vezi sa atentatom na bivšeg premijera Rafika Haririja. Ipak, šef istrage o ubistvu gospodina Haririja, Detlev Mehlis, nagovijestio je da postoji umiješanost sirijskih vlasti u atentat na gospodina Haririja. On je takodje rekao da vidi vezu izmedju ubistava bivšeg premijera Haririja i nedavno ubistvo gospodina Tuenija.

XS
SM
MD
LG