Linkovi

Laptop kompjuter koji košta samo 100 dolara?!


Nova kompjuterska tehnologija utire stazu za djecu u zemljama u razvoju kako bi se pridružile tehnološki naprednijem svijetu. Izvještava novinarka Glasa Amerike Paige Kollock.

Kompjuter je nazvan Zelena mašina, a predstavljen je na nedavno održanom Svjetskom samitu tehnologije UN-a u Tunisu. Laptop u gumenoj kutiji se pokreće uz pomoć generatora. Geenralni sekretar UN-a je pohvalio kompjuter koji košta samo 100 dolara, nazivajući ga izrazom globalne solidarnosti.

Radi se o nadi za unapređenju u ekonomiji i društvenom razvoju. Međutim, ono što je možda najvažnije je da svako dijete dobije jedan laptop. Ne radi se samo o poklanjanju laptopa djetetu, već o posvećenju brige uz pomoć nekog magičnog šarma, rekao je Kofi Annan.

Prototip ovog kompjutera je proizveden na Tehnološkom institutu Massaschusets. On će djeci dozvoliti da igraju igre i da međusobno komuniciraju, ali je primarna namjera obrazovanje.

Michael Negroponte sa ovog instituta kaže da je cilj proizvesti jeftin i koristan proizvod.

<Svako tehnološko dostignuće u sljedećih pet godina će biti olakšica djeci, jer će kompjuteri pojeftinjavati. Ono što smo mi uradili jeste da smo napravili jaku mašinu koja koristi vrlo malo struje.>

Gospodin Negroponte se nada da će Zelena mašina omogućiti svakom djetetu u zemljama u razvoju da imaju svoj vlastiti kompjuter. Premda niti jedan primjerak ove mašine nije proizveden, prototip će biti spreman do februara mjeseca, nakon čega će se predstaviti u šest zemalja svijeta. Nekoliko vlada je već izrazilo interes za ovaj kompjuter, premda se u programu uslovaljava da one moraju kupiti milion kompjutera kako bi učestvovoali u ovom programu.

XS
SM
MD
LG