Linkovi

Automobil od milion eura


Amerikanci vole automobile, praktično od dana kada su se pojavili na ulicama i cestama. Njemački proizvođač automobila Volkswagen se nada da će poveliki komad te ljubavi otkinuti za novi, sportski tip automobila. Pitanje novca za takva kola se ne postavlja, mada je rijč o ogromnoj sumi.

U filmovima automobili mogu biti mašina-vremeplov, ubojito oružje čuvenog Jamesa Bonda... U stvarnosti nešto kao san, poput modela Bugattti-Veyrona... ili dosanjani san za one koji to mogu priuštiti. Jer cijena je skoro milion eura.

Za kolekcionara Michaela Fuxa Veyron vrijedi tih para: Ne kupujem samo da bih u automobil gledao. Kupujem da bih vozio i uživao.

Veyron može preko 425 kilometara na sat. Nagaziti gas do daske na običnoj cesti vodilo bi u zatvor. Ali....Znati da mogu jurnuti tom brzinom je divan osjećaj. Ako to učinom, kola su kao raketa, kaže Michael Fux.

Veyron je prvi automobil napravljen u Bugattiju u posljednjih 50-ak godina. Tvornica osnovana u Italiji prije više od 100 godina, bila je poznata po elegantnim modelima, poput onoga iz 1939. godine pod oznakom 57C.

Unatoč astronomskoj cijeni Veyrona kompanija Volkswagen, sadašnji vlasnik Bugattija, ne očekuje zaradu. Veyron se radi ručno, tempom jedan automobil sedmično. U taj projekat Volkswagen je krenuo prije 7, 8 godina, zahvaljujući zaradi koju ostvaruje na Golfovima, Jetama i Pasatima.

Osnovni motiv pokretanja proizvodnje Veyrona je nada da bi saznanja i dostignuća iz kog projekta mogla biti korištena u proizvodnji još boljih Audija i još skupljih Lamborginia.

A što se Veyrona tiče, u Volkswagenu se nadaju da bi u narednih pet godina mogli prodati oko 300 automobila.... ne zaboravite, po cijeni od skoro milion eura.

XS
SM
MD
LG