Linkovi

Talas pobunjeničkih napada u Iraku


Iračka policija saopštila je da je danas najmanje 12 ljudi ubijeno u talasu pobunjeničkih napada. Većinu žrtava tih napada čine irački policajci.

U Bagdadu je 5 bombi eksplodiralo u raznim dijelovima grada, usmrtivši trojicu policajaca i još tri civila.

Pet policajaca ubijeno je i trojica su ranjena kad su gerilci napali jednu kontrolnu tačku u blizini Baqube. Lokalni policijski zvaničnici kažu da je od uzvraćene vatre poginulo i 6 pobunjenika.

U drugom napadu u tom gradu, lokalni guverner je preživio atentat u kojem je od eksplozije bombe poginuo njegov tjelohranitelj.

Ukrajinski predsjednik Viktor Yuschenko otputovao je danas u Irak, u posjetu ukrajinskim trupama pred njihovo povlačenje iz te zemlje. Zvaničnici kažu da ukrajinski predsjednik namjerava da prisustvuje ceremoniji u kojoj će ukrajinske snage predati svoju opremu iračkim snagama.

U medjuvremenu, New York Times izvještava da je šiitska politička alijansa odbila zahtjev političkih lidera sunitskih Arapa da im daju 10 sjedišta koja su Šiiti osvojili u parlamentu - kako bi se umanjile napetosti koje odražavaju nezadovoljstvo rezultatima ovomjesečnih izbora. Sunitski Arapi, inače, prigovaraju radi moguće prevare na izborima.

XS
SM
MD
LG