Linkovi

Sjećanje na žrtve cunamija


Zemlje najteže pogodjene razornim tsunamijem u Indijskom Okeanu obilježile su danas godišnjicu te nesreće sjećanjima u čast 230 hiljada žrtava, koliko ih je, prema procjenama, poginulo 26. decembra 2004. godine.

Komemoracije su počele u indonežanskoj pokrajini Banda Aceh, gdje je predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono tačno u času prošlogodišnje nesreće, u 8 sati i 16 minuta ujutro po lokalnom vremenu, uključio sirenu novouspostavljenog sistema za za uzbunjivanje. Broj poginulih u Indoneziji procjenjuje se na oko 170 hiljada ljudi.

Glavna ceremonija u Sri Lanki održana je u selu Peraliya, gdje je prošle godine gigantski talas zbrisao sa tračnica lokalni voz, pri čemu je poginulo više od hiljadu ljudi. U blizini tog mjesta, predsjednik Sri Lanke, Mahinda Rajapakse, otkrio je spomenik žrtvama, kreiran u obliku talasa. Govoreći tom prilikom, on je priznao da njegova vlada nije uspjela da dostavi pomoć na vrijeme za oko milion beskućnika. Procjenjuje se da je u toj zemlji poginulo više od 30 hiljada ljudi.

Tajlandski premijer je položio kamen temeljac za spomenički kompleks u odmaralištu Khao Lak, najteže pogodjenom dijelu Tajlanda, u kojem je, prema procjenama poginulo više od osam hiljada ljudi.

I Indija je danas odala počast svojim sunarodnjacima, njih oko 18 hiljada, koliko ih je stradalo u tsunamiju.

XS
SM
MD
LG