Linkovi

Helsinški odbor za ljudska prava u RS osudio vladinu pomoć optuženim i osuđenim za ratne zločine


Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj danas je najoštrije osudio jučerašnju odluku entitetske Vlade o pomoći licima iz Republike Srpske optuženim i osuđenim za ratne zločine.

Besramna odluka Vlade Republike Srpske o pomoći osobama optuženim i osuđenim za najteže ratne zločine potvrđuje sumnje da ova Vlada, iza navodne humanitarne pomoći optuženima i njihovim porodicama i dalje podržava i opravdava počinjene ratne zločine nad kojim se zgražava civilizovani svijet.

Navodi se ovo u današnjem saopštenju za javnost Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj uz konstataciju da ova odluka potvrđuje da se vlasti Republike Srpske nisu distancirale od politike koja je dovela do masovnih i brutalnih kršenja ljudskih prava niti su spremne za proces suočavanja sa istinom, izgradnjom povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Umjesto da ispolje solidarnost sa porodicama žrtava, Vlada Republike Srpske šalje jasnu poruku domaćoj i svjetskoj javnosti o istrajavanju podršci ratnim zločinima, navodi se u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava.

Inače,Vlada Republike Srpske je juče donijela novu odluku o materijalnoj pomoći licima iz Republike Srpske koja se nalaze u pritvoru Haškog suda i njihovim porodicama a kojom su izjednačena prava osoba koje su uhapšene na osnovu tajnih optužnica i lica koja su se dobrovoljno predala Haškom tribunalu.

Ovom odlukom Haški pritvorenici će imati pravo na stalna mjesečna primanja u visini dvije prosječne plate zaposlenih u Republici Srpskoj a njihove porodice će dobijati jednu platu i nadoknadu putnih troškova za odlazak u Hag dva puta godišnje. Djeca optuženika koja pohađaju srednju školu će dobijati 160 a studenti po 200 konvertibilnih maraka mjesečno.

XS
SM
MD
LG