Linkovi

Igračke inspirisane istraživanjem svemira na aukciji u Londonu


Djeca su se uvijek radovala igračkama, roditelji su kupovali znajući da će neke od tih igračaka zadržati pažnju djeteta tek nekoliko dana, a druge pak postati i ostati draga uspomena iz djetinjstva.

Neke od igračaka vremenom su postale izuzetno vrijedne - kao primjera radi kolekcija igračaka svemirskih brodova i robota koja je nedavno prodata na aukciji u Londonu za skoro pola miliona dolara.

Bilo je to u praskozorje svemirskog doba, kada je skoro sve izgledalo moguće. Čovjek se spremao za let na mjesec, možda čak i dalje. Za tako dalek put i tako veliki iskorak u nepoznato bili su mu nužni pomagači....roboti svih oblika, namjena i vrsta. Manji,veći, vjerni, poslušni, neposlušni i opasni

To se odrazilo i na proizvodnju igračaka. Neke iz tog doba je sakupio kolekcionar Paul Lips, privučen maštovitim i raznobojnim dizajnom.

Paul Lips, kolekcionar:Igračke su pravljene, kako mi se čini, u periodu od 1952. do 1967. godine. Bilo je to zlatno vrijeme japanskih majstora za izradu igračaka od metala. Nakon toga jeftinija plastika korištena je sve više i više. Ne zaboravite - čovjek je sletio na mjesec 1969. godine i nakon toga, čini mi se, igračke sa motivima svemira bivale su sve manje i manje atraktivne.

Početne cijene igračaka iz kolekcije gospodina Lipsa kretale su se, od 7 hiljada dolara pa naviše. Robotizirani ratni čamac čija je početna cijena bila 14 hiljada dolara na kraju je prodat za 31 hiljadu dolara.

Među kupcima bilo je i mnogo Japanaca-kolekcionara. Jednostavno rečeno, željeli su kupiti primjerke umjetničkog naslijeđa svoje zemlje.

U okviru napora na obnovi Japana poslije Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države su pomogle izgradnju mnogih tvornica igračaka i osigurale prostrano tržište za proizvode japanskih majstora. Neke od tih igračaka sada će biti vraćene u zemlju izlazećeg sunca.

XS
SM
MD
LG