Linkovi

NASA priprema misiju do udaljene planete Pluton


Američka agencija za istraživanje svemira NASA, priprema ansiranje, do sada prvog, svemirskog broda za putovanje do udaljene planete Plutona. Ako se sve bude odvijalo prema planu, letjelica nazvana Novi vidici, ce na svoju deceniju dugu misiju krenuti sredinom januara mjeseca. Izvjestava Amy Katz.

Pluton, planeta sunčevog sistema, posljednja je poznata planeta tog sazvježdja koja se istražuje. Jedan od razloga za to je taj što se ova planeta koju ponekad nazivaju ledeni patuljak nalazi na šest-miliona-pet-stotina hiljada kilometara udaljenosti od Zemlje. I tek u poslednjih deset godina naučnici su spoznali da im majušni Pluton možda može pružiti nove, važne informacije o solarnom sistemu, kako tvrdi direktor programa NASA-e za istraživanja solarnog sistema Andrew Dantzler.

ANDREW DANTZLER: Pluton je akumulirano blago za naučna otkrića koje samo čeka da bude pronadjeno. Drugačiji je od stjenovitih planeta unutar sistema. Drugačiji je od gasovitih planeta u svemiru. I kao takav, pruža odgovore na brojna pitanja, kao što je pitanje, kako je nastao sunčev sistem.

Pluton je toliko udaljen, da će trebati najmanje devet godina da svemirski brod Novi vidici doleti do te planete. Na svom putu letjelica će putovati kroz Kuiperov pojas, veliku skupinu zaledjenih patuljaka sličnih Plutonu koji iza Neptuna kruže oko Sunca.

Glavni istrazivač za ovo putovanje na Pluton je Alan Stern sa Istraživačkog instituta u saveznoj državi Colorado. On kaže da je Kuiperov pojas, najveća struktura u Solarnom sistemu i u tih desetak i nešto godina od njenog otkrića otvorila je naučnicima oči o razlikama izmedju poznatih planeta.

ALAN STERN: Pluton je izgledao kao da tu ne pristaje. Bio je jedini kojeg smo vidjeli. Isto kao što je Chihuahua ipak pas, ovi ledeni patuljci su ipak planetarna tijela. Objekti poput Plutona su mnogo uobičajeniji u našem Solarnom sistemu od obližnjih planeta za koje smo prvo znali, i sada je prilika da se ode i iskoristi šansa da se proučava ova u sunčevom sistemu najuobičajenija vrsta planetarnog tijela.

Svemirski brod Novi vidici je mala sonda veličine klavira opremljena istrumentima za proučavanje atmosfere i strukture Plutona i za slanje podataka natrag na Zemlju. Alan Stern kaže da će ovo putovanje istraživanje svemira dovesti dalje nego što je ikada do sada doseglo i letjelica će putovati brže od bilo kojeg svemirskog broda do sada. Informacije koje prikupi, kaže gospodin Stern će najvjerovatnije navesti one koji su napisali udžbenike o istraživanju svemira da ih preprave.

XS
SM
MD
LG