Linkovi

Vlada Irana zabranila zapadnjačku muziku


Vlada predsjednika Mahmouda Ahmadinejada zabranila je da se na iranskom državnom radio i televizijskom programu emituje i klasična i popularna zapadnjačka muzika. U pismenom saopštenju koje je objavilo iransko Vrhovno revolucionarno vijeće za kulturu na čelu sa Mahmoudom Ahmedinejadom se zahtijeva da se onemogući emitovanje te nepristojne muzike.

Babak Riahipour, iranski gitarista, smatra tu zabranu užasnom. ”Odluka o tome, kaže on “ukazuje na nedostatak znanja i iskustva.”

Alexander Rahbari, dirigent teheranskog simfonijskog orkestra podnio je ostavku i napustio Iran u znak protesta zbog načina na koji se vjerski režim odnosi prema muzici i muzičarima.

Iranski klerici su već jednom ranije zabranili emitovanje zapadnjačke muzike. Bilo je to 1979. godine, ubrzo nakon svrgavanja šaha Reze Pahlavija. Tada vrhovni ajatolah Ruhollah Khomeini izdao je dekret o zabrani. Devedesetih godina zabrana je ublažena. Irankama je još uvijek zabranjeno da javno pjevaju pred mješovitim auditorijem, jer islamski radikali tvrde da ženski glasovi izazivaju “nečiste misli” kod muškaraca.

U septembru, predsjednik Ahmadinejad je u Ujedinjenim nacijama izjavio da Iran ponovo pokreće nuklearni program. U oktobru je iranski predsjednik rekao da Izrael treba da “bude izbrisan sa svjetske mape,“ a nedavno je pokušao da negira holocaust u kojem su njemački nacisti ubili 6 miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack izjavio je da se iranski vjerski režim, postupcima i komentarima, okreće za - kako je rekao - “180 stepeni u odnosu na svijet.“

McCORMACK : Iranci su sjajan narod bogate povijesti i tradicije. Imaju mnogo toga da ponude svijetu. Zbog poteza i komentara iranskih vlastrodržaca, i oni i Iran sve više tonu u izolaciju - rekao je, pored ostalog, gospodin McCormack.

XS
SM
MD
LG