Linkovi

Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holocausta


Ujedinjene nacije su 27. januar označile kao Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holocausta. Tog dana prije 60 godina, Sjedinjenim Državama predvodjene savezničke snage oslobodile su nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz je bio jedan od mnogo takvih logora koje je uspostavio nacistički njemački režim diktatora Adolfa Hitlera i koji su služili za ubijanje evropskih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Oko šest miliona evropskih Jevreja umrlo je u Holocaustu. Oni su, uz nekoliko miliona Slavena, Roma i političkih protivnika nacističkog režima, bili izgladnjivani, mučeni, izrabljivani radom do smrti u logorima za prisilni rad i ubijani vatrenim oružjem ili gasom u logorima smrti kao što je Auschwitz u Poljskoj. Pobjedom nad nacističkom Njemačkom Sjedinjene države i njihovi saveznici na kraju su zaustavili Hitlerovo sprovodjenje genocida.

Rezolucijom Ujedinjenih nacija kojom se uspostavlja dan Holocausta pozivaju se zemlje članice da uspostave obrazovne programe koji bi podučavali o Holocaustu – što je način da se pomogne u sprečavanju sprovodjenja genocida u budućnosti. Rezolucija takodjer osporava svaki pokušaj za pobijanje Holocausta kao istorijskog dogadjaja, prakse svojstvene anti-semitističkim ekstremistima.

Nakon usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija o uspostavljanju dana Holocausta, ambasador Sjedinjenih država pri Ujedinjenim nacijama John Bolton je izjavio da nedavne izjave iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da Izrael treba da bude “izbrisan sa mape” ukazuju na potrebu za takvim podsjećanjem “ Kada predsjednik ili zemlja članica može bestidno i sa mržnjom tražiti dugi Holocaust, tvrdeći da Izrael, domovina Jevreja, treba biti izbrisana sa mape, jasno je da nisu svi naučili lekciju o Holocaustu i toliko mnogo posla je ostalo da se uradi”, rekao je gospodin Bolton.

Predsjednik George Bush kaže da je jedini način da se pobijede ideologije zasnovane na mržnji i strahu, unapredjenje slobode:

GEORGE W. BUSH:
Vidjeli smo prije da je sloboda savladala zlo i obezbijedila mir. U Drugom svjetskom ratu slobodne zemlje su se udružile u borbi protiv fašizma i sloboda je nadvladala. Danas, Njemačka i Japan su saveznici u obezbjedjivanju mira. U Hladnom ratu sloboda je pobijedila ideologiju komunizma i dovela do potpuno slobodne Evrope u miru.

Poput fašizma i komunizma, kaže predsjednik Bush “ideologije mržnje koje se koriste terorom će biti poražene nezaustavljivom snagom slobode i demokratije.”

XS
SM
MD
LG