Linkovi

Freedom House - Bosna izmeduju slobodnih i neslobodnih zemalja


U najnovijem godišnjem izvještaju nevladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu, Freedom House, Bosna i Hercegovina se našla u kolumni djelomično slobodnih zemalja - izmedju slobodnih i neslobodnih.

Index koji označava gradjanske i političke slobode poboljšan je s 4 na 3, usljed, kako se kaže u izvještaju, sve veće zrelosti i odgovornosti gradjanskih i političkih organizacija, uključujući uspješno održane općinske izbore u cijeloj zemlji u oktobru mjesecu, što su, kako se naglašuje, ujedno bili i prvi izbori koje su kompletno organizirale i financirale BH institucije.

U isto vrijeme, medjutim, kaže se u izvještaju Freedom House-a, nedostatak unutrašnjeg konsensusa u Bosni oko prirode države i toga kako bi ona trebala funkcionirati, i dalje zaustavlja pravi napredak i razvoj u BiH.

Kao rezultat, prošloga juna je Bosni zanijekana mogućnost članstva u Partnerstvu za mir.

Ipak, - zaključuje su u godišnjem izvještaju o slobodi zemalja grupe Freedom House, vlada Bosne i Hercegovine je uspjela učiniti izvjestan progres u nekim dijelovima zakonodavstva, i provesti dio reformi, što je bilo potrebno za početak integriranja u Evropu. Što je takodjer važno reći jest da su BH vlasti same uspjele u tome, bez da su bile prisiljene na to od strane medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG