Linkovi

Reforma Ustava BiH ne znači ukidanje entiteta


Britanski ambasador u B i H, Metju Rajkroft poručio je danas u Banjaluci, uoči sutrašnjeg nastavaka stranačkih pregovora o ustavnim promjenama, da reforma Ustava B i H ne znači ukidanje entiteta ali da predstavlja jačanje države.

Realno je očekivati da u novembru 2006. godine Bosna i Hercegovina zaključi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Međutim, prije toga je neophodno ispuniti više uslova a to su puna saradnja sa Haškim tribunalom, implementacija dogovorene reforme policije i zakonodavstva o javnom servisu te jačanje funkcionalnosti države.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, Metju Rajkroft ambasador Velike Britanije u B i H, zemlje koja do 1.januara predsjedava Evropskom Unijom.

«Ukoliko Bosna i Hercegovina želi da se priključi Evropskoj Uniji nephodno je da izvrši određene promjene te da ima jedan glas koji će pregovarati sa Unijom što ne znači kraj ili prijetnju entitetima ali znači jačanje institucija države, uključujući jačanje Savjeta ministara i premijera koji će biti centralna figura», poručio je Rajkroft.

Britanski ambasador je, takođe, saopštio da ima informacija da će na sutrašnjem nastavku stranačkih razgovora o izmjeni Ustava srpska strana prihvatiti uvođenje institucije predsjednika B i H uz postojanje i dva potpredsjednika. Međutim, lider SNSD-a, Milorad Dodik, sa kojim se Rajkroft, između ostalog, sastao nije potvrdio ove navode ali je istakao da očekuje promjene u Dom naroda B i H.

«Mislim da postoji saglasnost o tome da se smanje ovlaštenja Doma naroda na nivou Bosne i Hercegovine u smislu da to ne bude paralelni Dom u Predstavničkom domu nego da, jednostavno, razmatra zakone i da utvrdi one zakone koji su od vitalnog nacionalnog interesa za neki od naroda u Bosni i Hercegovini i da ih može da stavi na posebnu proceduru utvrđivaja vitalnog nacionalnog interesa.»

XS
SM
MD
LG