Linkovi

Nacrt Sporazuma o pridruživanju predat BiH


Današnjom predajom nacrta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz evropskih u bh ruke, započeo je,prektično i rad na pregovorima koji bi trebali uobličiti čvrstu crtu prelaska izmedju mogućnosti Sarajeva i zahtjeva Brisela u procesu integracie sa Evroskom unijom.

Evropski pregovarači su danas u diplomatskoj misiji BiH predali šefu pregovaračkog tima Sarajeva, Igoru Davidoviću, nacrt Sporazuma koji bi trebao značiti početak pregovora koji bi prema planu, trebali trajati narednu godinu.

Šef ureda direktorata Evroposke komisije za proširenje, Dirk Lange:
"Danas je predat nacrt Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Bosnu i Hercegovinu. To nije konačni Sporazum, već proceduralni korak u okviru pregovora. Nakon što je komesar Rehn krajem prošlog mjeseca službeno otvorio pregovore, mi smo u ovom dokumentu saželi mandat država članica Unije, a nadamo se da ćemo o ovome sa bh stranom raspravljati već 25. januara. U svakom slučaju, riječ je o procesu koji će trajati neko vrijeme - ne treba se zavaravati i misliti da su pregovori dogovor o nekim do načela koji se mogu zaključiti za nakoliko sedmica. Riječ je o dužem procesu, planiranom da traje godinu dana i vidjećemo krajem naredne godine da li ćemo biti u prilici da zaključimo pregovore.

Za nas je veoma važno da vidimo da BiH ne samo pregovara o sadržaju dokumenta, već i primjenjuje dogovoreno. To je od ključne važnosti za Komisiju koja će na kraju dati preporuku članicama Unije da li pregovore treba uspješno i zaključiti, o čemiu se moraju složiti sve zemlje.”

U prilog trvdnji da je proces približavanja zemlje Uniji već započeo, ide i činjenica da je danas delegacija ministarstva vanjskih poslova BiH potpisala sa Evrpskom komisijom sporazum o slobodnoj zoni letenja, čime se nebo nad zemljom već, prektično, pridružuje evropskoj matici- normama, standardima i uslovima avio-transporta koji će biti isti sa evropskim. Do stupanja na snagu, sporazum treba biti i ratificiran od obje strane, planira se, tokom maja naredne godine, pod austrijskim predsjedavanjem Evroskom unijom.

XS
SM
MD
LG