Linkovi

BiH mora govoriti jednim glasom


Povodom obilježavanja 10. godišnjice Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma danas je u Sarajevu održana svečana plenarna sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nikola Špirić je, obraćajući se prisutnima, kazao da je najveća tekovina Daytonsko-pariskog sporazuma prestanak rata na tlu BiH. Podsjetio je da su, neposredno nakon rata bili "vrlo snažni i oni koji sub negirali postojanje BiH i oni koji su negirali njeno ustavno unutrašnje uređenje".

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović koji je istakao da je nužno provesti promjene koje će osigurati primjenu načela konstitutivnosti, ravnopravnosti i nediskriminacije svih naroda na cijelom teritoriju BiH, osobito vodeći računa o načelima Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

"BiH mora govoriti jednim glasom kao ujedinjena zemlja kako bi se njen glas čuo u Bruxellesu i mora biti u stanju ispuniti obaveze koje preuzme kao zemlja partner Evropi i NATO-u ", istaknuo je američki ambasadoru BiH Douglas McelHaney.

XS
SM
MD
LG