Linkovi

Bez promjena BiH ne može u EU


Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za zemlje jugoistočne Evrope, Doris Pak izjavila je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem da Bosna i Hercegovina ne može postati član Evropske Unije ukoliko ne dođe do nekih promjena jasno poručivši da to moraju učiniti domaći političari. Ona se založila i za povratak Hrvata u Posavinu.

Evropska Unija se zamorila u pogledu daljeg proširenja ali zbog toga ne treba da trpe zemlje Zapadnog Balkana. Izjavila je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za zemlje jugoistočne Evrope, Doris Pak poručivši da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne može postati član Evropske Unije sve dok u zemlji ne dođe do promjena koje trebaju sprovesti domaći političari.

«Vi sada imate oko 200 poslanika, 147 ministara što je nemoguće jer oni jedu vaš budžet ali vaši političari moraju naći rješenja uprkos činjenice da su do sada zabilježene mnogobrojne pozitivne promjene, poput uspostavljanja zajedničkih institucija ili reforme policije», istakla je Doris Pak. Ona je, takođe, upozorila na tešku situaciju u Posavni gdje je situacija, kako je istakla, ista kao i neposredno poslije rata.

«Ja mislim da se treba učiniti više toga da bi se Hrvati, koji su prije rata živjeli u Posavini vrate svojim kućama», poručila je Doris Pak.

Dragan Čavić je, s tim u vezi, istakao da očekuje pomoć i od Savjeta ministara te hrvatske Vlade. Inače, Čavić je najavio nastavak stranačkih pregovora o izmjenama Ustava B i H za srijedu naglasivši da je moguće postići saglasnost o Predsjedništvu i parlamentu kako je to već učinjeno i u slučaju Savjeta ministara.

XS
SM
MD
LG