Linkovi

Kontinuitet politike EU prema Balkanu


Dolazeće austrijsko predsjedništvo EU obećava da će Unija pod njihovim vodjenjem biti u znaku stabilnosti i akcije- kada je riječ o proširenju obećava se nastavak politike utvrdjene na Solunskom samitu, koja za Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu.

Austrija a za njom i Finska, dvije zemlje koje će od VelikeBritanije preuzeti vodjenje Evropske unije, namjeravaju da podrže evropsko obećanje dato Zapadnom Balkanu o sigurnoj budućnosti iz Brisel. Medjutim, kako je to i rnije naglašeno, a posebno nakon obazrivih i uslovnih prespektiva izrečenih na posljednjem samitu evrospekih šefova država ili vlada, mjeriće se svaki korak država Zapadnog Balkana i ocjenjivati svaki progres načinjen prema evropskim institucijama.

Ni danas nije dat odgovor na novouspostavljenu formulaciju " kapaciteta prijema" Evropske unije, tek uvedenu, a koja ostavlja mogućnost Briselu da se na nju pozove u slučaju odluke da se proširenje zaustavi u nekoj, bilo kojoj fazi procesa...

Umjesto toga i austrijski i finski predstavnimci poručuju Bosni i Hercegovini i državama da nastave sa reformama i progresom, stabilizacijom države i ekonomije, što će ih učiniti zrelim kandidatima za evropsko društvo.

Iz bh prespektive, austrijska podrška jeste važna ali nije i presudna u fazi pregovora o
Sporazumu o stabilicaviji i pridruživanju, biće važnije kako će i koliko Finci podržati
potpisivanje Sporazuma kada i ako on bude završen krajem naredne godine.

XS
SM
MD
LG