Linkovi

Luka za svemirske brodove u New Mexicu


Putovanje u svemir za neke osim vladinih astronauta ili veoma, veoma bogatih, moglo bi uskoro postati realnost. U toku su planovi za izgradnju luke za svemirske brodove u zapadnoj-americkoj saveznoj drzavi New Mexico. Turisti bi mogli biti u svemiru najranije 2009. god. Za Glas Amerike izvjestava Crystal Park.

Britanski investitor Richard Branson, namijenio je dvije-stotine-dvadeset-pet-miliona dolara za izgradnju baze u pustinji u Novom Meksiku. Njegova kompanija za turisticka putovanja u svemir,zove se Virgin Galactic.

Predloženo je da luka za svemirske brodove bude izgradjena udruženim sredstvima, države u cjelini, savezne drzave i domacih resursa mada bi većinu sredstava obezbijedila ta savezna država. Zvaničnici, Novog Meksika podrzavaju plan gospodina Bransona uz obrazloženje da će luka obezbijediti više dobro plačenih radnih mjesta i utjecati na ekonomiju te savezne države.

Zastupnik Novog Meksika u Kongresu Ben Lujan kaže:Mi ćemo imati koristi od publiciteta i dodatne proizvodnje koju će ovaj projekat donijeti Novom Meksiku tako da jedino što ja mogu reći je, neka počne odbrojavanje.

Ukoliko dobije saglasnost, izgradnja bi mogla početi najranije 2007. god. a sa letovima bi se krenulo najranije 2009. god. Alicia Montoya koja živi u Novom Meksiku kaže da je putovanje u svemir samo san.

ALICIA MONTOYA: To se čini tako dalekim, znate, nešto, što se neće dogoditi za našega vremena i divno je saznanje da je to nešto što ćemo ja i moja djeca doživjeti.

Koliko košta putovanje u svemir? Dvije-stotine-hiljada dolara. Ali uprkos visokoj cijeni, kažu zvaničnici Virgin Galactic stotinu ljudi je već platilo. Let će u prosjeku trajati dva - sata-trideset minuta u šta je uključeno šest minuta bestežinskog stanja. Novim svemirskim brodovima na svakom putovanju u svemir moguće je povesti sedam ili osam ljudi.

XS
SM
MD
LG