Linkovi

Vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava su pozdravile odluku predsjednika Busha


Vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava su pozdravile odluku predsjednika Busha da podrži Kongresni prijedlog zakona kojim bi se zabranilo mučenje zatvorenika. Kako su kazali predstavnici grupe Human Rights Watch, podrška američkog predsjednika zabrani mučenja bilo koga koga drže Amerikanci , šalje moćnu poruku jasne moralne vrijednosti. I Amnesty Internationial je takodjer pozdravio potez američkog predsjednika, ali su predstavnici Amnesty-ja izrazili žaljenje da je uopće bio potreban takav Kongresni prijedlog.

Predsjednik Bush se jučer složio s ključnim američkim zakonodavcima oko prijedloga zakona kojim se izričito zabranjuje okrutan ili nehuman tretman i mučenje, bez obzira gdje američke vlasti te ljude drže.

Ovakav kongresni preijedlog dolazi u vrijeme navoda o zlostavljanju zatvorenih od strane Amerikanaca u Iraku, ali i navoda o tajnim zatvorima CIA-e u Evropi. Podpredsjednik Dick Cheney je snažno lobirao protiv usvajanja ovakvog prijedloga Kongresa, iza kojeg inače stoji republikanski senator John McCain, i sam žrtva mučenja u Vijetnamskom ratu.

Predsjednik Bush je prvo zaprijetio da će uložiti veto, ali, su oba doma Kongresa velikom većinom usvojili zkaonski prijedlog, čime je praktički ugrožena bila mogućnost veta od strane predsjednika.

XS
SM
MD
LG