Linkovi

WTO - nema progresa nakon četiri dana razgovora


Šef trgovinske razmjene EU Peter Mandelson je na samitu Svjetske trgovinske organizacije u Hong Kongu kazao da se razgovori kreću unazad, te je optužio svoje kolege, učesnike pregovora, da nisu izašli niti sa jednim prihvatljivim prijedlogom.

Govoreći danas u Hong Kongu, gospodin Mandelson je kazao da Sjedinjene Države i ostale bogate zemlje moraju učiniti više na smanjivanju subvencija na izvoz koje negativno utječu na trgovinu.

Međutim, većina članica Svjetske trgovinske organizacije optužuju EU da blokira međunarondu trgovinu odbijajući da smanji subvencije za poljoprivrednike, što siromašnijim zemljama otežava da se natječu na međunardnom tržištu.

U međuvremenu su anti-globalizacijski aktivisti prosvjedovali pred konzulatima Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje u Hong Kongu.

Oko 100 južnokorejskih poljoprivrednika i radnika su crvenom bojom napisali ”Dole Svjetska trgovinska organizacija“ na zgradi američkog konzulata, te su na zgradu bacali jaja.Ostali južnokorejski prosvjednici su se sukobili sa policijom van zgrade južnokorejskog konzulata.

XS
SM
MD
LG