Linkovi

Na istorijskim izborima u Iraku glasalo više od dvije trećine birača


Izaslanik UN-a u Iraku je čestitao iračkom narodu na jučerašnjim izborima za novi parlament, rekavši da se čini da je izalazak glasača bio veliki, i to medju svim etničkim i vjerskim grupama.

Izaslanik, Ashraf Qazi, je kazao da je iračka izborna komisija provela glasanje prema medjunarodnim standardima, a da je glasanje bilo slobodno, pošteno i transparentno. On jest dodao da je bilo nekih žalbi , ali da će se svaka i najmanja neregularnost ispitati.

Najviši američki general u Iraku, George Casey, kazao da će iznijeti svoje prijedloge vladi u Washingtonu u slijedećih nekoliko nedjelja, glede broja američkih vojnika. General Casey je kazao da će se nakon relativno mirno provedenih važnih izbora, broj sredinom februara moći smanjiti sa preko 150 hiljada američkih vojnika, na oko 135 hiljada

U međuvremenu je zamjenik iračkog ministra unutarnjih poslova saopćio da su prošle godine snage sigurnosti u Falluji uhapsile lidera organizacije Al Qaida u Iraku, abu Musab al Zarqawija, ali da su ga pustili na slobodu jer ga nisu prepoznali. General Hussein Kamal je kazao da je traženi militantni lider bio opkoljen, zarobljen zajedno sa jednom grupom, ispitivan i kasnije pušten.

XS
SM
MD
LG