Linkovi

Veća odgovornost bh političara u donošenju odluka


Veća odgovornost bh političara u donošenju odluka, njihovom provodjenju i, uopšte, u gradnji budućnosti zemlje, neke su od ključnih stavki u sadržaju rada novog visokog predstavnika u BiH, Christian Schwarz-Schilling.

U izjevi datoj neposredno nakon što je izabran za Viskog predstavnika, njemački političar sa, impresivnim iskustvom i poznavanjem bh prilika, za Glas Amerike kaže:


"Sasvim je jasno da moramo, koliko je god to moguće, transformisati shvatanje bh političara o vlastitoj odgovornosti. Tokom naredne godine ja ću biti 80-90 procenata specijalni predstavnik EU a ostatak Visoki predstavnik. Nakon oktobarskih izbora ćemo vidjeti da li neke od ovlasti Visokog predtavnika treba odbaciti. Toplo se nadam da će to biti slučaj, ali, u svakom slučaju, te ovlasti za sada namjeravam zadržati. Visoki predstavnik mora znati kako da savjetuje i kako da uvjerava bh lidere na način kako sam ja to činio deset godina kao medijator. Bilo je zastoja ali i progresa. Ja očekujem da će biti više progresa sada, 10 godina nakon Daytona, nego što je to bio slučaj ranije".

Christian Schwarz-Schilling naglašava da će njegova uloga biti prije partnerska nego namjesnička, nastojeći privoliti domaće snage da snajžnije preuzmu proces odlučivanja i odgovornosti za budućnost zemlje.

XS
SM
MD
LG