Linkovi

Problem je u logici shvatanja države


Razgovori osam političkih stranaka o ustavnim promjenama u BiH, nastavljeni su danas u Sarajevu. Uoči njihovog početka, većina učesnika izjavila je da su pregovarači ostali uglavnom pri ranije iznesenim stavovima, no, da je određen napredak napravljen u raspravi o Vijeću ministara.

Predsjednik Stranke demokratske akcije, Sulejman Tihić rekao je da su lideri osam političkih partija iz BiH tokom današnjih pregovora o ustavnim promjenama u Sarajevu postigli saglasnost o grupi pitanja koja se odnose na ljudska prava. Tihić je istakao da je usvojeno pet stranica teksta kojim se garantuju ljudska prava, kako pojedinačna tako i kolektivna i etnička.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija istakao je da je usaglašavanje stavova oko ljudskih prava dovoljan razlog da dosadašnje pregovore smatra uspješnim.

"Konačno smo postavili stvar tako da čovjek mora biti zaštićen kao pojedinac i kao dio kolektiva", rekao je Lagumdžija i dodao da je današnja atmosfera tokom pregovora povoljna.

Beriz Belkić, izrazio je očekivanje da će se danas pokušati doći do jedne političke izjave, preciznije nego one u Washingtonu, o pojedinim pitanjima o kojima je razgovarano, gdje bi se potpisala izjava da će političke partije to provesti na jedan konkretan način,ističući da nije prevelik optimist.

Mladen Ivanić ističe da bi danas mogla biti postignuta suglasnost o Vijeću ministara,u kojem bi se broj ministarstava uvećao za dva, a dosadašnji predsjedavajući, bio bi preimenovan u predsjednika, što bi njegove ovlasti, u svakom slučaju, promijenilo.

Slične stavove o Vijeću ministara, iznio je i lider SNSD-a,Milorad Dodik, no, istakao je da će biti teško postići suglasnost o Predsjedništvu BiH.

Govoreći o tome šta su najveća neslaganja stranaka, američki posrednik u razgovorima g Donald Hays, navodi pitanje "logike shvatanja države". Predstavnici stranaka iz RS žele državu na federalnom sistemu, koja će svoj legitimet dobijati od entiteta, dok stranke iz FBiH žele da pod državni nivoi vlasti svoj legitimitet dobiju od države.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Douglas McElhaney izjavio je danas:

>Stranke naporno rade na realizaciji zajedničke obaveze koju su potpisali u Washingtonu, a koja je početak dugotrajnijeg procesa. Učesnici pokazuju kooperativan i ozbiljan pristup. Svi razumiju da je vrijeme da ova zemlja krene naprijed. Sjedinjene Američke Države pozdravljaju činjenicu da su se učesnici složili u vezi paketa garancija ljudskih prava, koja su u skladu sa međunarodnim normama i normama Evropske unije. Detaljniji razgovori o pitanjima koja su dogovorena u Washingtonu se nastavljaju.>

XS
SM
MD
LG