Linkovi

New York Tims piše da je predsjednik Bush odobrio prisluškivanje američkih gradjana


Dnevnik New York Times je objavio u današnjem broju da je predsjednik Bush tajno dao ovlasti vladinoj Agenciji za Nacionalnu Sigurnost, da prisluškuje gradjane u Sjedinjenim Državama, u okviru praćenja mogućnih terorističkih aktivnosti. Kako javlja njujorški dnevnik, više od deset neimenovanih, bivših i trenutnih zvaničnika, su s novinarima Times-a govorili o ovom programu, jer se boje da se radi o nelegalnoj aktivnosti. Navodi se da ti zvaničnici kažu da im je rečeno još 2002.ge da obavljaju prisluškivanja bez naloga, i to medjunarodnih telefonskih razgovora nekih osumnjičenih, kao i praćenje e-mail poruka.

Nekoliko zvaničnika ove Agencije je takodjer kazalo novinarima Times-a da su takva prisluškivanja rezultirala, kao primjer, hvatanjem vozača kamiona iz savezne države Ohio, Iymana Farisa, koji je kasnije priznao da je planirao podmetnuti eksploziv pod Bruklinski most u New Yorku.

New York Times kaže da ih je svojedobno Bijela Kuća zamolila da ne objavljuju priču, i to je razlogom što ona izlazi tek sada. Glasnogovornik Bijele Kuće, Scott Mcclellan kaže da Bijela kuća ne namjerava novinarima govoriti o obavještajnim aktivnostima vezanim za nacionalnu sigurnost. On nije htio potvrditi da je administracija ranije tražila od Times-a da ne objavljuju nalaze. McClellan je takodjer kazao da predsjednik apsolutno u svojim odlukama poštuje Ustav i gradjanske slobode američkog naroda.

XS
SM
MD
LG