Linkovi

SAD pozdravlja hapšenje Ante Gotovine


Jedan od najtraženijih optuženika za ratne zločine na Balkanu je uhapšen i izručen. Bivši hrvatski general Ante Gotovina je uhapšen na španskim kanarskim otocima , te će mu se suditi pred medjunarodnim sudom u Hagu.

Sjedinjene Države su pozdravile vijest o hapšenju Ante Gotovine, izjavio je glasnogovornik američkog State departmenta Adam Ereli:

ADAM ERELI: Želio bih navesti da je Ante Gotovina bio bjegunac kojega je okrivio medjunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslaije. Sjedinjene Države čestitaju, hrvatskim i španskim vlastima i Tribunalu na njihovim naporima koji su doveli do njegovog hapšenja.

Više od četiri godine Ante Gotovina je bio najtraženiji optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj. Gotovo cijelo to vrijeme on je bio u bijegu. Okrivljen je u julu mjesecu 2001. godine. U optužnici stoji da je nadgledao ubijanje najmanje stotinu-pedeset Srba, a tereti se i za protjerivanje desetine hiljada lica pred kraj rata u Hrvatskoj 1995. godine. Vojska pod njegovom komandom optužena je da je zatrovala bunare, zatim za kradju stoke i istjerivanje Srba iz njihovih domova.

Neuspjeh Hrvatske da pronadje i uhapsi Antu Gotovinu doveo je do toga da je učlanjenje te balkanske zemlje u evropsku Uniju i NATO odloženo. Ali Hrvatska sada može očekivati svoje uključenje u euro-atlansku zajednicu, izjavio je gospodin Ereli:

ADAM ERELI: Ovo hapšenje je očito veliki korak naprijed za Hrvatsku, na njenom putu do konačnog učlanjenja u NATO i jasno u njenom je najboljem interesu. Mi to vidimo kao ključni korak u pravcu pomirenja u regionu.

Međutim, još uvijek je u bjekstvu šest optuženika koje je optužio tribunal u Hagu. Dva najozloglašenija su bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, njegov glavni vojni komandant. Do vlasti je Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine kao i vlasti bosanskih Srba i drugih nadležnih da slijede hrvatski primjer i pronadju ih i isporuče kako bi im se sudilo.

edd mb


XS
SM
MD
LG