Linkovi

Mnogo je života spašeno zahvaljujući ispitivanju uhvaćenih terorista


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Sjedinjene Države i njeni saveznici moraju pronaći teroriste koji traže pribježište na područjima na kojima lokalna vlada ne može poduzeti efektivnu akciju. “na

takvim mjestima”rekla je gospodja Rice “teroristi su isplanirali ubijanje na hiljade nedužnih - u New Yorku ili Nairobiu, na Baliu ili Londonu, Madridu ili Beslanu u Casablanci ili Istanbulu.”

Sjedinjene Države smatraju hvatanje pripadnika terorističke grupe al-Qaide, potpuno zakonitom borbom protiv neprijatelja, koji u skladu sa zakonom o ratovanju može biti zadržan kako bi bio spriječen da ubija civile. Gospodja

Rice je izjavila da je mnogo života bilo spašeno i napada spriječeno u Sjedinjenim Državama, Evropi i drugdje zahvaljujući informacijama do kojih se došlo prilikom ispitivanja uhvaćenih terorista.

Još jedno moćno sredstvo u borbi protiv terorizma je primjena sprovodjenja. Sprovodjenje je prebacivanje, bez primjene tradicionalne pravosudne procedure osumnjičenih terorista iz jedne u drugu zemlju u kojoj mogu biti ispitivani i izvedeni pred sud. Ramzi Youssef, bio je glavni planer bombaških napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. i kovao je zavjeru za aktiviranje bombe u avionu iznad Pacifika. On je bio prebačen u Sjedinjene Države po principu sprovodjenje i sada je na odsluženju doživotne zatvorske kazne.

Američki Državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da Sjedinjene Države “nisu prebacile nikoga i nikoga neće prebaciti u zemlju, ako vjeruju da će u toj zemlji ta osoba će biti podvrgnuta mučenju.” Gdje je to potrebno, rekla je gospodja Rice, Sjedinjene Države: “ traže garanciju da prebačeno lice neće biti podvrgnuto mučenju.”

Gospodja Rice je takodjer izjavila da Sjedinjene Države ne dozvoljavaju podvrgavanje mučenju terorista koje drže zatvorenim:

CONDOLEEZZA RICE: Sjedinjene Države ne odobravaju mučenje. Protivno je američkom zakonu da Sjedinjene Države budu umiješane u mučenje ili zavjeru za vršenje mučenja i to je takodjer nedozvoljeno prema medjunarodnim obavezama Sjedinjenih Država. I predsjednik je jasno dao do znanja da će se kadrovi Sjedinjenih Država ponašati u skladu sa američkim zakonom i u skladu sa našim medjunarodnim obavezama.

Uhvaćeni osumnjičeni teroristi, kaze američka državna tajnica, Condoleezza Rice moraju biti tretirani u skladu sa američkim zakonima koji odražavaju vrijednosti američkog naroda.

XS
SM
MD
LG