Linkovi

Evropski parlament će otvoriti istragu navoda o zatvorima CIA u Evropi


Evropski parlament se složio otvoriti istragu navoda o tome da su CIA i neke evropske zemlje, tajno transportirali i pritvarali osumnjičenike za terorizam. Zakonodavci Unije su takodjer izdali rezoluciju kojom se izražava duboka zabrinutost zbog navoda da je CIA nezakonito otimala i mučila osumnjičenike za terorizam.

Vijeće Evrope takodjer ispituje ove navode, a početkom ove nedjelje je švicarski senator Dick Marty izjavio da se čini da ima dokaza da je CIA otimala osumnjičene širom Evrope i potom ih nelegalno prebacivala iz zemlje u zemlju.

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, Amnesty International, je objavila podatke o letovima za koje kaže da pokazuju da je Britanija dozvolila avionima CIA-e u kojima su bili osumnjičenici za terorizam, da obnove gorivo na Britanskim aerodromima.

Britanska vlada kaže, medjutim, da ne postoje dokazi da je CIA prebacivala takve osmunjičenike preko Britanije.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je prošle nedjelje s evropskim liderima razgovarala o ovom pitanju tijekom evropske ture; ona medjutim nije niti potvrdila niti negirala postojanje tajnih zatvora CIA-e.

XS
SM
MD
LG