Linkovi

U Iraku je u u toku prebrojavanje glasova


U Iraku je u u toku prebrojavanje glasova, gdje sporadično nasilje nije uspjelo onemogućiti iračke izbore za novi parlament s četverogodišnjim mandatom. Izborni zvaničnici izvještavaju o velikom odzivu glasača u svih 18 pokrajina, gdje se glasalo za parlament od 275 mjesta. Glasačka mjesta su zatvorena u 5 sati poslije podne po lokalnom vremenu,iako su izborni zvaničnici produžili glasanje za jedan sat u nekim područjima, zbog velikih redova na glasačkim mjestima.

Glasnogovornik Izborne komisije, Farid Ayar je kazao da će se finalni rezultati očekuju za dvije sedmice ili duže. On je, također, kazao da su priložene i određene žalbe o kojima će biti raspravljano.

U zapadnom Iraku zahvaćenom pobunjeničkim napadima, izvješteno je o nedostatku glasačkih listića zbog velikog odziva Arapa Sunita koji su većinom bojkotirali prošle izbore.

Snažne mjere osiguranja su se isplatile, uz zabilježena dva smrtna slučaja i tri povrijeđene osobe u vezi sa nasiljem tokom izbora.

U Washingtonu je Bijela kuća saopćila da irački narod svijetu pokazuje da oni žele izabrati svoje lidere i živjeti u slobodi.

XS
SM
MD
LG