Linkovi

Amnesty international o BiH


Vlasti BiH tek treba da se posvete pitanjima ljudskih prava preostalim iz rata, kaže se u danas izdanom saopćenju organizacije za poštivanje ljudskih prava Amnesty international. Bio je to povod da za razgovor zamolimo Maureen Greenwood, izvršnu direktoricu ureda ove grupe u Washingtonu. Gospođa Greenwood to elaborira na sljedeći način.

M. Greenwood: Vlasti u BiH trebaju u potpunosti implementirati zaštitu ljudskih prava kako bi zacijelili ratne rane. Oni osobito trebaju surađivati kako bi se optuženi za ratne zločine prebacili u den Hag i kako bi se na lokalnim i državnom nivou nastavila suđenja za ratne zločine. Oni također trebaju osigurati da ne dolazi do diskriminacije povratnika, od koji se preko milion vratilo kućama, ali oni koji su se vratili se suočavaju s raširenom diskriminacijom po pitanju stanovanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite.

VOA: Gospođu Greenwood smo upitali da li smatra da su sudovi u BiH dovoljno nezavisni kako bi procesuirali slučajeve vezane za ratne zločine?

M. Greenwood: To je dobro pitanje--još uvijek 9 optuženika za ratne zločine nije prebačeno u den Hag. Prošlog marta je s radom započela specijalna sudska komora za ratne zločine na državnom nivou i smatramo da je veoma važno da to tijelo funkcionira profesionalno. Dolazi i do početaka sudskih postupaka na državnom nivou i veoma smo zadovoljni time--veoma smo zadovoljni da je u decembru u Banja Luci održano suđenje policijskim i vojnim zvaničnicima za ratne zločine. Ono čime nismo zadovoljni je činjenica da nijednu jedinu osobu koja je prebačena u den Hag nije uhapsila lokalna policija u republici srpskoj. Do sada su se svi dobrovoljno predali i smatramo da je veoma važno da mora postojati politička volja kako bi lokalne vlasti surađivale s haškim tribunalom, istražile i sudile osumnjičenima za ratne zločine, kaže gospođa Greenwood,koju smo upitali da li bi sada hapšenje Karađića i Mladića doprinijelo nacionalnom pomirenju u BiH.

Amnesty International vjeruje da su se 10 godina nakon dejtona rane zatvorile, ali da društvo nije zacijelilo. Jedini način da se prekine ciklus nasilja je za društvo da se zacijeli i da se oni koji su narušili ljudska prava kazne, kako bi društvo moglo napraviti korak naprijed, kaže gospođa Greenwood i dodaje:

Amnesty international poziva vlasti BiH da optuženike za ratne zločine predaju haškom tribunalu i da nastave s procesima na lokalnim i državnom nivou, pozivaju ih da ne dozvole diskriminaciju protiv povratnika, kako bi oni mogli uživati u svojim ekonomskim i društvenim pravima. Istovremeno pozivamo međunarodnu zajednicu da produži mandat haškog tribunala nakon 2010, jer ne vidimo kako bi se s trenutnom situacijom taj posao mogao do tada dovršiti. Također ih pozivamo da podrže bh vlasti osobito na ekonomskom planu, kaže na kraju Maureen Greenwood.

XS
SM
MD
LG