Linkovi

Predsjednik Bush prihvatio odgovornost za rata u Iraku


Predsjednik Bush je prihvatio odgovornost u odnosu na američku odluku da se započne rat u Iraku, riječima da se radilo o ispravnoj odluci usprkos pogrešnim predratnim obavještajnim podacima po pitanju namjera ove zemlje.

Predsjednik Bushe je danas održao svoj četvrti govor u nizu koji se tiču Iraka, uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji. Njegovi govori imaju namjenu da pojačaju podršku amerikanaca ratu u Iraku.

Američki predsjednik je vanjsko-političkom forumu u Washingtonu, u Wodrow Wilson centru kazao da je istina da je većina predratnih obavještajnih podataka bila pogrešna, te je kazao da je on odgovoran da popravi greške reformiranjem američkih obavještajnih sposobnosti.

Međutim predsjednik Bush je snažno branio rat riječima da je bivši irački lider Sadam Hussein predstavljao opasnost za američki narod. On je izbore u Iraku nazvao "prekretnicom" u istoriji, nakon čega će Irak biti jedina ustavna demokracija u arapskom svijetu.

Lider senatora Demokrata je prije govora predsjednika Busha, na konferenciji za novinare kazao da predsjednik nije bio potpuno iskren prema američkom narodu niti je predstavio stvarnu strategiju za uspjeh u Iraku. Lider manjine u Senatu Harry Reid je kazao da je 41 član Senata predsjendiku Bushu poslao pismo pozivajući ga da "u Iraku učini preve stvari" nakon izbora u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG