Linkovi

PDV-a treba da se plaše samo oni koji se bave utajom poreza i korupcijom


Jedinstvena stopa poreza na dodanu vrijednost /PDV/ koja se uvodi od 1. januara iduće godine uticaće na porast cijena osnovnih životnih namirnica, no taj rast ne može biti veliki i građani nemaju razloga da se plaše uvođenja ovog novog poreskog system. Ovo je poruka koju su danas uputili predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje i Vijeća ministara BiH.

Savjetnik predsjedavajućeg Terzića za ekonomska pitanja Zlatko Hurtić rekao je na konferenciji za novinare da, prema istraživanjima, marža na osnovne životne namirnice sada iznosi oko 40 odsto i da s obzirom na tako veliku dobit proizvođači nemaju razloga da uopće podižu cijene sa uvođenjem PDV-a.

Ipak, vlade entiteta u nacrte budžeta za iduću godinu uračunale ukupno 50 miliona za ublažavanje posljedica porasta cijena osnovnih namirnica za najugroženije kategorije.Prema istraživanju Odjeljenja za ekonomsko istraživanje i primjenu Srednjoročne razvojne strategije, efekat rasta osnovnih životnih namirnica usljed uvođenja PDV-a iznosiće oko sedam maraka po glavi stanovnika.

Penzioneri i lica na socijalnoj pomoći koji primaju ispod 200 KM mjesečno, uz januarsku penziju ili socijalnu tranšu dobit će dodatnih 10 KM, dok će u RS taj dodatak biti oko osam KM.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević naglasio je da uvođenja PDV-a treba da se plaše samo oni koji se bave utajom poreza i korupcijom.

Uprava za indirektno oporezivanje od sutra uvodi besplatni telefon broj 085-002, na koji će građani moći da prijave enormna povećanja cijena.

XS
SM
MD
LG