Linkovi

Da li su ljudi iz obezbjedjenja Ratka Mladića zaposleni u institucijama Republike Srpske?


Reagujući na poziv koopredsjedavajućeg Komisije za reformu obrane u BiH, Rafija Gregorijana ministri finansija i unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetlana Cenić i Darko Matijašević su danas u Banjaluci saopštili da ne posjeduju podatke da se Haški optuženici nalaze na platnom spisku bilo koje entitetske institucije.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić se ne nalaze na bilo kojem spisku niti ime se finansijski pomaže na drugi način iz trezora ili budžeta Republike Srpske. Potvrdila je ovo danas u Banjaluci, ministar finansija Republike Srpske,Svetlana Cenić odgovarajući tako na zahtjev kopredsjedavajućeg Komisije za reformu odbrane u B i H, Rafija Gregorijana da mu se do kraja dana dostave ove informacije.

«Ja sam tražila od svog ministarstva da mi daju sve moguće podatke i da istraže da li je, uopšte, moguće da se i Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze na bilo kakvom platnom spisku Ministarstva finansija na bilo kojoj poziciji i dali su mi podatke da to nije slučaj. Takođe, tražili smo podatke iz Fonda PIO i iz Fonda zdravstva,da li se oni možda nalaze na spisku i Fonda zdravstva i penzionog fonda. Rekli su da se ne nalaze.»

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević je, s tim u vezi pozdravio jučerašnju izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Adnana Terzića da se Karadžić i Mladić ne nalaze u Bosni i Hercegovini.

«Mi nemamo nikakvih relevantnih informacija da se bilo koje lice nalazi na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te nam je drago da u posljednje vrijeme međunarodne institucije, relevantni organi i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pa, vidite, i domaći politički faktori na jedan vrlo jasan, decidan način iskazuju upravo da ne postoje te informacije i to pokazuje jednu opravdanost u našem pozicioniranju u proteklom periodu.»

Matijašević nije želio da komentariše zahtjeve iz pisma Rafija Gregorijana da se utvrdi da li je neko od 50 nekadašnih pripadnika obezbjeđenja Ratka Mladića, uglavnom, iz Kalinovika i dalje zaposlen u institucijama Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG