Linkovi

Ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije u Hong Kongu prate protesti


149 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije je danas u Hong Kongu započelo šest dana ključnih pregovora o poljoprivrednim subvencijama i drugim pitanjima. Direktor te organizacije Pascal Lamy, je otvorio susret govorom koji je zasjenjen uzvikivanjima prosvjednika ispred konferencijske zgrade. Dopisnik Glasa Amerike izvještava da će proces postizanja sporazuma najvjerovatnije biti spor i težak, dok se očekuje da će se pregovori nastaviti neprestano tokom ove sedmice.

Koškanja su izbila između policije i oko četiri i po hiljade prosvjednika danas u Hong Kongu, tokom prosvjeda pred zgradom u kojoj se održavao ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije. Policija je koristila sprej sa biberom kako bi rastjerala prosvjednike i udaljila ih 500 metara od centra gdje su se sastali delegati.

Prosvjednici su predstavljali nekoliko organizacija koje kažu da Svjetska trgovinska organizacija nije poštena prema siromašnim zemljama, farmerima i ribarima, te kažu da će trgovinski zakoni organizacije uništiti njihove živote.

Ranije u toku dana je na desetine južnokorejskih farmera skočilo u zagađene vode u hongkonškoj luci Victoria, kako bi izrazili svoju ljutnju u odnosu na Svjetsku trgovinsku oganizaciju. Prosvjedi se očekuju do kraja ove sedmice, dok novinari Glasa Amerike saopćavaju da su najbrojniji prosvjedi zakazani za nedelju, posljednjeg dana konferencije.

XS
SM
MD
LG