Linkovi

Visoki predstavnik postaje Specijalni predstavnik EU


Sutra se u Parizu obilježava deset godina od potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH- iniciranog u Daytonu, a konačno potpisanog 14. decembra u Parizu. Tim povoodm će se sastati i Vijeće za implementaciju mira u BiH koje bi trebalo odabrati nasljednika lordu Ashdownu.

Simbolično, sutra bi u palati Quai d'Orsay u Parizu, gdje je smješteno Ministarstva vanjskih poslova Francuske, trebalo da se završi desetljeće od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, na istom mjestu, 14. decembra 1995. godine. Svečanosti će prisustvovati najviši zvaničnici BiH, zvaničnici Francuske, kao i Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH, lord Ashdown. Istom prilikom, susresti će se i članovi Vijeća za implementaciju mira koji će, kako je najavljeno, izabrati nasljednika lordu Ashdownu- tačnije, novi Visoki prestavnik će biti Specijalni predstavnik EU, koji će djelovati kao partner i spona izmedju Brisela i Sarajeva, što je procijenjeno u Uniji kao iznimno važno u vrijeme početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Nezvanično se kao budući Specijalni predstavnik najčešće pominje njemački političar, Criustian Schwarz- Schilling- dobar poznvalac Balkana, a tokom dramatičnog perioda "ni rata ni mira", on je bio i medjunarodni mediator za BiH. Nedavno je Schwarc Schilling za medije sa Balkana, upitan kako će se ponašati, ukoliko bude izabran na novu funkciju, izjavio:
"Ja ću slušati ljude, slušaću i šta imaju reći bh političari. Tada ću ih pokušati uvjeriti da trebaju sami doći do ključnih odluka, koje bi tada trebale biti provodjene na najširem nivou".

U svakom slučaju, u Briselu se vjeruje da će se sutra u Parizu za BiH zaključiti Daytonska , a započeti briselska decenija.

XS
SM
MD
LG