Linkovi

Predsjednik Irana, negirao holokaust i izjavio da Izrael treba premjestiti u Evropu


Glasnogovornik Bijelu kuće Scott McClellan rekao je da posljednji komentari iranskog predsjednika o Izraelu i holokaustu još više naglašavaju opravdanost zabrinutosti zbog iranskog režima.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad izjavio je prije neki dan da bi Izrael trebalo premjestiti u Evropu. Govoreći na konferenciji za novinare u Meki, on je takođe pokušao osporiti da se holokaust, pokušaj istrebljenja Javreja, dogodio rekavši, pored ostalog: ”U nekim evropskim zemljama insistiraju na tvrdnjama da su Hitlerovi nacisti ubili milione Jevrjeja u gasnim komorama i spalili njihova tijela. Mi ne možemo prihvatiti te tvrdnje, ako sumnjamo da su istinite. Evropljani bi trebali izdvojiti neko područje za cioniste kako bi oni mogli uspostaviti svoju državu u Evropi.“

Povijesna je činjenica da su njemački nacisti tokom Drugog svjetskog rata ubili, uz 6 miliona evropskih Jevreja, i više miliona pripadnika drugih evropskih naroda.

Američki State Departmenta osudio je komentare i izjave iranskog predsjednika. O tome je zamjenik glasnogovornika Adam Ereli rekao:

”Posljednje izjave gospodina Ahmadinejada koje smo mogli vidjeti u izvještajima su zaprepaščujuće i za svaku osudu. Ne ostavljaju mjesta nadi ni kod koga u međunarodnoj zajednici da je vlada Irana spremna da se angažuje kao odgovorna članica međunarodne zajednice. I ponovo su dio onog što se čini konzistentnim uzorkom huškačke retorike koja je usmjerena protiv vrijednosti na kojima živi međunarodna zajednica.

U govoru koji održao u oktobru u Teheranu iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je, da podsjetimo, rekao da bi Izrael trebalo izbrisati sa mape svijeta.

Nicholas Burns, podsekretar u State Departmentu, ocjenjuje da gospodin Ahmadinejad i iranska vlada teže i vode ”potpuno ideologiziranu i konfrontirajuću spoljnu politiku kojom Iran sve više tone u izolaciju.”

”Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iranski predsjednik zapanjio je svijet borbenim govorom u kojem je istakao da će se Iran nastojati domoći nuklerne tehnologije protivno željama zemalja-članica svjetske organizacije. On je brojne funkcije u iranskoj vladi povjerio pripadnicima tamošnje revolucionarne garde. Svoju izjavu o brisanju Izraela sa svjetske mape branio je i nakon što je cijela međunarodna zajednica oštro osudila njegove riječi. Svojim izjavama i potupcima predsjednik Ahmadinejad kopa rupu samom sebi i kako izgleda, spreman je to još dublje čini.“

Glasnogovornik Bijelu kuće Scott McClellan rekao je da posljednji komentari iranskog predsjednika o Izraelu i holokaustu još više naglašavaju opravdanost zabrinutosti zbog iranskog režima. To je takođe razlog više zbog čega je jako važno ne pružiti mogućnost tom režimu da se domogne nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG