Linkovi

I. Sanader: Oni koji misle da ulica može pomoći Gotovini nisu u pravu!


Španjolski ministar unutrašnjih poslova Jose Antonio Alonso je izjavio da će uhapšeni bivši general hrvatske vojske, Haški optuženik Ante Gotovina, čim prije biti prebačen u Den Haag. Gospodin Alonso nije tačno rekao vrijeme ekstradicije, ali policija u Španjolskoj kaže da će to biti vjerovatno sutra ujutro.

Vlasti Srbije su, pod pritiskom ovog hapšenja, danas Haškom Tribunalu predale tajne dokumente koji se odnose na optuženika Ratka Mladića, a u kojima je i jedan broj stranica koje su do sada skrivane. U Beogradu je ministar vanjskih poslova Francuske pozvao srbijanske zvaničnike da uhapse i predaju Karadžića i Mladića.

Hapšenje generala Gotovine je u Hrvatskoj izazvalo proteste skupina koje podržavaju Antu Gotovinu, javlja dopisnica Glasa Amerike na hrvatskom jeziku Slavica Lukić.

Najveći prosvjed je bio u Zagrebu pred zgradom Hrvatske vlade, gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo uvrjedljive parole na račun premijera i predsjednika države, te pružalo otpor policiji koja je tražila da se razidju.

Ostanite hladni i suzdržani, imajte povjerenja u vladu - poručio je predsjednik vlade Republike hrvatske Ivo Sanader nakon sinoćnih demontracija koje su uslijedile nakon objavljivanja vijesti o hapšenju generala Ante Gotovine.

Šef policijske uprave u Zagrebu, Dubravko Novak je na današnjoj pres konferenciji rekao:

“Unatoč upozorenju, nekolicina njih je bacala kamenje prema djelatnicima policije i zgradi vlade. Razbijena su dva prozora na zgradi vlade.”

Policija je priznala i da je noćas privela 11 prosvjednika sa Markova trga, a i danas osigurava prilaze Saboru i Vladi. Reagirajući na jučerašnja dogadjanja premijer Ivo Sanader je ustvrdio da ima razumjevanja za emocije ljudi kada je Gotovina u pitanju. No, dodaje:

“Ali oni koji misle da ulica može pomoći Gotovini nisu u pravu. Pogotovo nećemo dopustiti nerede, jer to su oni kojima nije stalo do Gotovine nego do nekih drugih razloga, možda samopromocije. Treba imati povjerenja u hrvatsku vladu. Ova vlada zna što treba učiniti, zna na koji način treba odbraniti istinu o domovinskom ratu.”

Premijer traži hladnokrvnost i razboritost, jamčeći svim haškim optuženicima hrvatskim državljanima pomoć Vlade pred sudom.

Najveća veteranska udruga na razini države, HVIDRA, najavila je mirne prosvjede u svim županijama i gradovima u kojima ima svoje ogranke. Za nedjelju se najavljuje središnji mirni prosvjed u Zagrebu. Oni tvrde da na njihovim okupljanjima neće biti političkih govora, niti političara. U svojoj današnjoj izjavi čelni čovjek HVIDRE, Josip Đakić, ogradio se od noćašnjih i jučerašnjih incidenata.

“Mi ovim pozivom želimo cijeloj Hrvatskoj, kroz svoje organizacije, pokazati podršku generalu Gotovini, ali ne možemo učestvovati sa onima koji nazivaju i prozivaju bez utemeljenja da su nas izdali, da je Vlada Republike Hrvatske uhitila Gotovinu. To nema utemeljenja.”

Noćašnji proboj demonstranata na Markov trg mogao bi biti i posljednji prosvjed pred zgradama Vlade i Sabora. Sabor je, naime, danas, po drugi put, sa 83 glasa, potvrdio Zakon o zabrani okupljanja na Markovom trgu. Zastupnici su ponovili glasanje o tome zakonu nakon što je Ustavni sud utvrdio da u srpnju, kada je donešen, nije bio izglasan potrebnim brojem glasova. Ponovljeno glasanje odvijalo se pod dojmom noćašnjih nereda ispred zgrade Vlade. Iako, treba napomenuti da radnici, koji su do sada u puno navrata prosvjedovali na Markovom trgu, nikada nisu pribjegli nasilju, pa je primjereno upitati se nije li policija namjerno pustila noćašnje demonstrante da se približe zgradi Vlade. Opozicija i dalje tvrdi da je riječ o nedemokratskom zakonu, koji narušava tradiciju da se svi nezadovoljni mogu okupiti pred zgradom Vlade i Sabora i tamo izraziti svoje nezadovoljstvo, te najavljuju novu ustavnu tužbu vezanu uz sadržaj Zakona.

XS
SM
MD
LG