Linkovi

Konferencija o globalnim klimatskim promjenama


Konferencija UN-a o klimatskim promjenama na zemlji je ušla u svoj zadnji dan, premda još uvijek nema garancija da će biti postignut dogovor o smanjenju ispušnih gasova, odnosno emisija ugljika.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton govori krajem dana na ovom skupu koji se inače održava u Montrealu - što na značenju dobiva posebno zato što je njegova administracija podržala Sporazum iz Kyotoa o smanjenju gasova, ali ga je administracija predsjednika Busha potom odbila potpisati rekavši da je takvo što preskupo za održavati, i takodjer zato što, kako je rečeno, protokol nepošteno izdavaja zemlje kao što su Kina i Indija. Gospodin Clinton na konferenciji sudjeluje kao privatno lice.

U medjuvremenu je Svjetska Zdravstena Organizacija saopćila da uništavanje globalnih eco sistema ozbiljno prijeti ljudskom zdravlju. U danas objavljenom izvještaju Organizacije se izmedju ostaloga kaže da jedna milijarda ljudi na svijetu nema pristup čistoj vodi, dok još dvije milijarde nemaju odgovarajuću sanitarne uredjaje, djelomično i zbog zagadjenja ili uništenja eco sistema.

Posljedice po ljudsko zdravlje daljnje degradacije prirode će se značajno povećati u slijedećih 50 godina, ako se nešto ne učini, kaže su u izvješću ove UN-ove agencije.

### 083, 040

XS
SM
MD
LG