Linkovi

Bosna je iz različitih razloga veoma važna za Sjedinjene Države


Na cjelodnevnoj konferenciji o Dejtonu i post-Dejtonskoj izgradnji države u BiH, koja je ove sedmice održana u Washigntonu, jedan od govornika je bio i ambasador Lawrence Butler, zamjenik visokog predstavnika u BiH. Tokom konferencije od strane jednog od govornika se moglo čuti pitanje: Da li je Bosna zemlja ili projekat? U intervjuu za Glas Amerike, odakle se javlja Amra Alirejsović, ambasador Butler daje svoj odgovor na to pitanje

BUTLER: To je veoma jasno-Bosna je država—postala je država s Dejtonskim sporazumom. Ured visokog predstavnika i predstavnici međunaronde zajednice su u posljednjih 10 godina pomagali vlastima te zemlje da izgrade institucije i steknu kapacitet da uspješno provode suverenitet zemlje. S početkom pregovora o stabiliziciji i pridruživanju i nedavnom posjetom Ollija Rehna Sarajevu, možemo reći da je BiH ne samo zemlja, već je to zemlja sa veoma čvrstim mogućnostima da postane članica Evropske unije.

VOA: Ambasadora Bultera smo upitali i koja je budućnost ureda visokog predstavnika u BiH.

BUTLER: To će prvenstveno ovisiti o Vijeću za implementaciju mira, u Parizu će se sljedeće srijede održati susret i izbor novog visokog predstavnika. Očekujemo da će, sa novim visokom predstavnikom, OHR nastaviti trend smanjivanja bonskih ovlasti kako bi se veće ovlasti dale lokalnim zvaničnicima kako bi oni izvršavali ono što od njih traže njihovi građani, osobito pred izbore u oktobru 2006. Tada će građani BiH, kada izađu na birališta, morati shvatiti da će ih osobe koje izaberu predstavljati kako na državnom tako i međunarodnom nivou, kaže Lawrence Butler.

VOA: S obzirom da ambasador Bulter u uredu visokog predstavnika predstavlja Sjedinjene Države i da ga je na to mjesto postavio State department, upitali smo ga koliko je BiH u ovom trenutku važna za američku nacionalnu sigurnost.

BUTLER: Bosna je iz različitih razloga veoma važna za Sjedinjene Države—jedan od razloga: to je multietnička, multireligijska zemlja gdje se kombiniraju dvije vrste kršćansta i islam kako bi se stvorila država koja je sposobna da postane članica NATO saveza i Evropske unije koristeći se konceptima liberalne ekonomije i plularističke demokratske tradicije. Mi imamo puno toga na šta trebamo biti ponosni, ali imamo još i dosta toga što još trebamo uraditi kako bi pomogli našim bh kolegama dok oni poduzimaju posljednje korake ka evro-atlantskim integracijama, kaže ambasador Butler.

XS
SM
MD
LG