Linkovi

Suprotna mišljenja o putu BiH deset godina nakon Daytona


U centru Woodrow Wilson u Washigntonu gdje je održana cjelodnevna konferencija pod naslovom Deseta godišnjica Dejtona: razmišljanja o postkonfliktnoj izgradnji države u posljepodnevnim satima su održana još dva panela. Među jutarnjim govornicima su bila neka od istaknutih imena, poznavalaca balkanskih prilika: među njima ambasador Lawrence Butler, zamjenik visokog predstavnika, John Lampe s univerziteta Maryland, Gerard Toal, s virdžinijskog politehničkog fakulteta, a poslije podne gosti iz BiH, Haris Silajdžić i Dragan Mikerević.

Mišljenja iznesena na konferenciji, često su bila dijametralno suprotna ukazujući na složenost puta koji pred BiH stoji deset godina nakon Daytona. Tako je bilo i sa ključnim govornicima popodnevnog panela Harisom Siljadžićem i Draganom Mikerevićem.

Mada pripadaju strankama, koje su prema riječima samog Mikerevića najzaslužnije za promjene u političkom miljeu BiH, članicama Alijanse, njihova gledanja na dalji put BiH dijametralno se razlikuju.

Haris Silajdžić se zalaže za zadržavanje bonskih ovlasti visokog predstavnika, tvrdeći da BiH ne može sama izaći na pravi put prema EU. Govoreći o usitnjavanju ekonomije, štetnosti privatizacije državnih preduzeća na bazi entiteta, pravljenjem svega u trojstvu, gospodin Silajdžić je naglasio da to nije dobro za gradjane BiH bez obzira na nacionalnost. Gradjanin treba da ima ključnu ulogu. Gradjanin treba da bude na prvom mjestu, a nacija na drugom, rekao je Haris Silajdžić zalažući se za ustavni princip jedan gradjanin jedan glas.

Dragan Mikerević, bivši premijer RS, misli suprotno. On kaže da bi se zagovaranje takvog sistema u bivšoj Jugoslaviji nazvalo velikosrpskim nacionalizmom, i da se iza njegovog zagovaranja u BiH krije politička volja za dominacijom. Gospodin Mikerević je za smanjivanje bonskih ovlasti i veću vlast lokalnih zajednica. On kaže da se zahtjevi za promjenom Daytona i u svakodnevnom političkom životu svode samo na ukidanje Republike Srpske, što se neminovno suprotstavlja drugoj strani koja se protivi promjenama ustava. Počinjem da vjerujem da se zapravo ne radi o lojalnosti BiH kao zajedničkoj državi nego otporu prema politici koja uvažava interese, želje i prava srpskog naroda i sve radikalnije i agresivnije traže ukidanje RS i drže je kao dežurnog krivca, rekao je Mikerević. On je, takodjer, istakao da tri nacionalne stranke ne mogu doći do postizanja osnovnog konsenzusa oko budućnosti BiH.

U posljednjem panelu Milada Anna Vachudova sa Univerziteta Sjeverna Karolina je govorila o mogućnostima pridruženja EU kao najuspješnijem mehanizmu demokratizacije u istoriji i značaju tog pripremnog procesa za napredak balkanskih zemalja.

Obrad Kesić, iz konsultantske firme TSM smatra da BiH treba federalizrati, da vojsku treba ukinuti, te da dogadjaji na Kosovu i u Crnoj Gori mogu uticati na BiH.

Julian Braithwait, iz Britanske ambasade je izrazio optimizam u pogledu BiH, čije ustavne reforme, kako kaže moraju provesti ljudi u BiH, a ne stranci, ukazujući da je BiH potrebna nova generacija političara i lidera.

XS
SM
MD
LG