Linkovi

Uhapšen Ante Gotovina


Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova je danas objavilo fotografiju na kojoj se vidi uhapšeni Ante Gotovina. Istovremeno je tokom posjete Beogradu, glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte potvrdila hapšenje generala Gotovine koji se četiri godine nalazio u bijegu.

Ante Gotovina je uhapšen sinoć na Kanarskim otocima--on je sada u pritvoru i biće prebačen u Hag. Zahvalna sam Hrvatskoj za sve što je učinila u suradnji s nama i španskim vlastima. I naravno, zavalna sam španskim vlastima koje su s nama i s Hrvatskom surađivale. Od septembra smo radili na njegovom pronalaženju i konačno smo to i uspjeli. Naravno da sada u Hagu očekujem Karađića, Mladića i ostale bjegunce, rekla je Carla del Ponte.

Jedan od zvaničnika tribunala je izjavio da bi general Gotovina mogao biti prebačen u Hag moža već sutra. I generalni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer je također pohvalio hapšenje, rekavši reporterima u Briselu, gdje se održava samit NATO-a, da su to dobre vijesti.

Kao i vi, i ja sam tek čuo dobre vijesti putem agencija. I sada bi ostala dvojica, ali ne i jedina dvojica, Karađić i Mladić, trebali biti u Hagu, a ne na slobodi, rekao je gospodin Scheffer.

Istovremeno u Zagrebu, rekacije na hapšenje Ante Gotovine su pomiješane. Hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio:

”Jutros sam infromiran od strane glavne tužiteljice Haškog tribunala, Carle del Ponte, da je general Ante Gotovina uhapšen u Španiji. Haški tribunal i špnske vlasti sada dogovaraju njegov transfer u Hag. To, konačno, potvrdjuje vjerodostojnost tvrdnji hrvatskih institucija da Gotovina nije bio u Hrvatskoj.“

Tim povodom se oglasio i lideri opozicione Socijal-demokratske stranke, Ivica Račan..

”Ovo predstavlja ključni korak u rješavanju otvorenih pitanja koja se tiču Hrvatske i samog Ante Gotovine.“

Lider Hrvatske stranke prava, Anto Djapić je rekao:

”Postoji mnogo negativne simbolike u tome da je ta vijest stigla iz Beograda. To je užasno“.

Predstavnici evropske unije su pozdravili hapšenje, navodeći da će ono pomoći procesu pomirenja na Balkanu.

XS
SM
MD
LG